Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pierogi
Date: Thu, 20 Mar 2003 16:07:55 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <b5cldl$kdp$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b5cjgo$26g$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.69.75.234
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1048172789 20921 212.69.75.234 (20 Mar 2003 15:06:29
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Mar 2003 15:06:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:150056
Ukryj nagłówki
[ciach]
> pomozecie???
pomożemy
podaję za przepisem mojej babci, ja też robię i nigdy, przenigdy się nie
skleja ani nie rozwala.
Bierzemy michę albo stolnicę
Potrzeba: 2-4 szklanki mąki
1-2 całe jaja (po jednym jajku na 2 szklanki, jak robisz z 3 szklanek, to
też jedno jajko)
GORĄCA, przegotowana, wręcz wrząca woda (dlatego lepsza jest miska)
ociupina proszku do pieczenie (1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki w zależności od
ilości szklanek mąki)
sól do smaku
mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wbijamy jajo(jaja), dosypujemy
proszek do pieczenia i sól, wlewamy wrzątek i mieszamy - najpierw łyżką, bo
gorące, potem ręką, do gęstej konsystencji. Wyrabiamy, aż w cieście nie będą
pękać pęcherzyki powietrza.
Wyrobione obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką na jakieś 10-15 minut.
Potem już można rozwałkować i lepić
Trzeba pamiętać, żeby przy wałkowaniu posypywać ciasto z obu stron mąką.
Jeśli farsz jest bardzo mokry (np. do uszek, czy pierogów z owocami, można
przed położeniem farszu na ciasto dosypać jeszcze ociupinę mąki na
wewnętrzną stronę "płatka" pierogowego i dopiero potem kłaść farsz
Acha, i jak się wyciąga pierogi, odcedza makaron, czy cokolwiek mącznego, to
moja babcia nauczyła mnie też, żeby zanim się wyciągnie/odcedzi wlewać do
garnka przed odcedzeniem szklankę zimnej wody. To zapobiega sklejaniu się.
Stosuję z powodzeniem. Kiedys nie wlałam i mi się makaron do spaghetti
paskudnie skleił.
Smacznego życzę.
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
|