Data: 2003-11-06 08:39:05
Temat: Re: pierogi ruskie...
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> mleko mamy :) ale chyba nie takie jak trzeba. zwykle praktykowane
postepowanie
> w przypadku robienia serka z polskiego mleka konczylo sie sukcesem ;))
> niestety, cos z tutejszym mlekiem nie tak. albo ze mna. w kazdym razie
NIEDASIE.
======
To prawda. Mleka, nawet te zwykłe, w folii, są teraz homogenizowane i
pasteryzowane, co oznacza, że bez zakwaszenia nie zsiądą się. Zakwaszać
najlepiej śmietaną. Ale znowu i w tych śmietanach i w mleku jest tyle
chemii, że po dwóch dniach taki zaczyn kiśnieje i zaczyna brzydko
śmierdzieć. Tylko z niewielu mlek i gatunków śmietan wychodzi zsiadłe.
Kiedy w lecie robiłem chłodniki, to udawało mi się raz na kilka razy uzyskać
zsiadłe mleko. Ile tego się namarnowało!Zaczynam tęsknić za skażonym,
brudnym, niehigienicznym komunistycznym mlekiem, które zawsze się zsiadało.
waldek
======
|