Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pierogi z soczewicą
Date: Sat, 6 Nov 2004 10:46:24 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <cmi6hg$cu1$1@inews.gazeta.pl>
References: <cmfv21$f1b$1@inews.gazeta.pl> <cmfvek$alf$1@news.onet.pl>
<cmg046$kb0$1@inews.gazeta.pl> <cmg35s$567$1@inews.gazeta.pl>
<cmg3pq$7vl$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1099734385 13249 81.219.100.7 (6 Nov 2004 09:46:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 6 Nov 2004 09:46:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220753
Ukryj nagłówki
Użytkownik "rene" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cmg3pq$7vl$1@inews.gazeta.pl...
> możesz podać przepis na pierogi z soczewicy? tego dania jeszcze nigdy nie
> robiłam
no i dopiero dziś.
Pierogi z soczewicą.
Ciasto jak na pierogi, choć ja preferuje owe ciasto z mąki białej zmieszanej
z razowa orkiszową w proporcjach 2/3 białej- 1/3 orkiszowej.
Soczewicę zieloną wcześniej ugotować na miękko (ok półtorej szklanki) bez
odlewania wody.
Dodać do niej podsmażoną bardzo dużą cebulę (lub 2 małe), przyprawy - sól,
pieprz, ew kostkę rosołową, majeranek, trochę kminku.
Można to lekko pognieść ze sobą tłuczkiem do ziemniaków, albo jak kto
pracowity zemleć w maszynce - żeby masa była lżejsza można dodać ugotowanych
warzyw, a na pewno oleju ze 2-4 łyżki.
Tą masę, można doprawiać wg upodobań, można dać kurkumy, czosnku, papryki,
albo bardziej swojsko gotować soczewicę z suszonymi grzybami i tak zemleć.
Reszta normalnie - masę z soczewicy pakujemy w ciasto pierogowe, gotujemy,
polewamy tłuszczem z podsmażona cebulką , podajemy z czerwonym barszczem.
Sowa
|