Data: 2004-11-06 09:46:24
Temat: Re: pierogi z soczewicą
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "rene" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cmg3pq$7vl$1@inews.gazeta.pl...
> możesz podać przepis na pierogi z soczewicy? tego dania jeszcze nigdy nie
> robiłam
no i dopiero dziś.
Pierogi z soczewicą.
Ciasto jak na pierogi, choć ja preferuje owe ciasto z mąki białej zmieszanej
z razowa orkiszową w proporcjach 2/3 białej- 1/3 orkiszowej.
Soczewicę zieloną wcześniej ugotować na miękko (ok półtorej szklanki) bez
odlewania wody.
Dodać do niej podsmażoną bardzo dużą cebulę (lub 2 małe), przyprawy - sól,
pieprz, ew kostkę rosołową, majeranek, trochę kminku.
Można to lekko pognieść ze sobą tłuczkiem do ziemniaków, albo jak kto
pracowity zemleć w maszynce - żeby masa była lżejsza można dodać ugotowanych
warzyw, a na pewno oleju ze 2-4 łyżki.
Tą masę, można doprawiać wg upodobań, można dać kurkumy, czosnku, papryki,
albo bardziej swojsko gotować soczewicę z suszonymi grzybami i tak zemleć.
Reszta normalnie - masę z soczewicy pakujemy w ciasto pierogowe, gotujemy,
polewamy tłuszczem z podsmażona cebulką , podajemy z czerwonym barszczem.
Sowa
|