Data: 2004-09-12 14:29:28
Temat: Re: pigwowiec- jak przetworzyc owoce
Od: Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> bede mial okolo wiadra "cytrynek" pigwowca
> :)
> sa juz pieknie wybarwione
> aromatycznie juz pachna
> i zastanawiam sie czy sa juz one gotowe do zerwania i przetworzenia
> ?
> no i co najlepiej (jak)
> z nimi zrobic
> ?
> z pozdrowieniami i usmiechami
> _hehehe
>
>
Usunąć nasienniki , zasypac cukrem w ilosci " na oko " conajmniej 0,5 kg
na 1 kg pigwy , a jak pusci sok to go zlac , zagotowac , znowu zalac
owoce , nastepnego dnia znowu sok zlac i zagotowac i wlac.....tak 3-4 x
az sie z owocow zrobia wiory , wtedy zagotowac , wrzace do sloikow i
zakrecic. Syrop jest doskonaly do herbaty a te wiory , grubo posiekane ,
do sernika , ciasta drozdzowego -ciekawsze niz rodzynki.
pozdrawiam , Barbara
|