Data: 2004-06-26 13:59:17
Temat: Re: pilaw
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cbjsd0$5pc$1@mamut.aster.pl>, "AndrzejM" <a...@w...pl.spamm>
wrote:
> > Boguslaw kempny wrote:
> > > No to wedlug mnie ten plow (pilaw) ma tyle wspolnego z oryginalnym
> > > tadzyckim, co moje 'wariacje na temat'. Prawdziwy robi sie z baraniny,
> > > nie kurczaka.
>
> >Użytkownik "Wladyslaw Los":
> > Więc o ile ja wiem, to "pilaw" oznacza przede wszystkim metodę gotowania
> > ryżu, polegającą na wstępnym rumienieniu go na tłusczu z dodtkiem
> > cebuli, a następnie gotowaniu w wywarze mięsnym z aromatycznymi
> > przyprawami. Rodzaj mięsa nie jest tu szczególnie istotny. Słowo jest
> > tureckie, z perskiego "pilau" -- gotowany ryż.
> >
> > Władysław
>
> W obronie powątpiewającego Bogusława to zgadzam się z opinią, że danie z
> Azji Środkowej bez baraniny to jak coca-cola bez bąbelków ;)))))))))
>
> &
Znaczy się dobre na ból brzucha? Taki np. Cerkez tavugu? (kurczak z
orzechami po turecku) ;-)
Władysław
|