Data: 2003-03-10 23:09:47
Temat: Re: pizza
Od: "Alexander Petty" <a...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bardzo prosty przepis na klasyczna pizze (ciasto)
3 szklanki maki
1 szklanka letniego mleka
2 lyzki stolowe oleju olivkowego
1/2 szklanki letniej wody
1 i 1/3 lyzeczki suchych drozdzy
1 i 1/2 lyzeczka soli
szczypta cukru
Polaczyc wode, drozdze i cukier, zamieszac i zostawic to potwierdzenia (az
sie piana pojawi albo male babelki). Make wlozyc do miski, dodac sol,
wymieszac i dodac rozczyn drozdzowy. Rozmieszac lyzka, dodawac po trochu
mleko i olejek i mieszac, az sie ciasto zrobi miekkie. Wyjac zawartosc
miski na stolnice posypana maka i rozrabiac ciasto. Dobrze jest wlozyc
troche energi w to rozrabianie, uzyc cala dlon a nie tylko palce. Zagniatac
ciasto w pol a potem splaszczyc dlonia. Ciasto powinno odchodzic latwo od
dloni. Po 5 minutach energicznego wyrabiania przykryc ciasto plastykiem
albo mokra sciereczka i pozwolic mu odpoczac na 2-3 minuty. Wyrabiac dalej
przez moze 2 minuty (20 do 30 zagniecen); wlozyc do miski posmarowanej
olejem olivkowym, przykryc plastikiem i zostawic do wyrosniencia w cieplym
(ale nie za bardzo!) miejscu. Kiedy ciasto osiagnie podwojna objetosc (2
godziny?), wyjac je z miski, podzielic na pol i walkowac aby osiagnac
pozadany rozmiar krazka (jesli ciasto sie "cofa", zostawic na piec minut aby
sie uspokoilo). Zostawic do wrosniecia pod sciereczka (lniany albo
bawelniany recznik kuchenny) na godzine. Po wyrosnieciu posmarowac olejem
olivkowym, posypac pokrojonym drobno rosmarynem (moze 1/2 lyzeczki) i
utartym serem Parmegiana Reggiano. Teraz pizza jest gotowa aby dodac sos
pomidorowy (specialny do pizzy), ser mozzarela, troche bazylei, itd.
Piec pizze w rozgrzanym piekarniku, najlepiej na kameniu pizzowym, w
temperaturze 232 C. Pizza jest gotowa jak brzegi sie zarumiena i ser jest
stopiony i lekko przypieczony, jakies 7 to 10 minut.
Powodzenia!
Alex
Thousand Oaks, CA
"Agata19" <a...@a...pl> wrote in message
news:b4iljf$lch$1@atlantis.news.tpi.pl...
> proszę o przepis na pizzę
>
>
|