Date: Tue, 04 Jul 2006 09:57:05 +0200
From: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Reply-To: k...@p...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: placki jablkowe da sie zrobic?
References: <e8aoi1$81s$1@atlantis.news.tpi.pl> <44a8f41d$1@news.home.net.pl>
<e8bpi7$2ak$1@achot.icm.edu.pl>
In-Reply-To: <e8bpi7$2ak$1@achot.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 193.0.72.48
Message-ID: <44aa1f51$1@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1151999825 193.0.72.48 (4 Jul 2006 09:57:05 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 26
X-Authenticated-User: k...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:272292
Ukryj nagłówki
m. wrote:
> placki ziemniaczne bez mąki? podoba mi się koncepcja, choć nigdy nie jadłam.
> nie rozpada się to? a jak nakładać coby z łychy nie kapało?
Ziemniaki zetrzeć na grubszej tarce, takiej do jarzyn, lekko odcisnąć
nadmiar wody, dodać sól, pieprz.Można dodać utartą cebulę. Placki mają
być cienkie, smażone na rozgrzanej patelni.
>>ale MSZ lepsze są, jeżeli poza tartym jabłkiem, mąką i jajkiem da się
>>mleko/maślankę i odrobinę proszku do pieczenia.
>
> a tu poproszę o dokładny przepis (w miarę możliwości z proporcjami bo ja
> jestem dyletantem jeżeli chodzi o mączne potrawy, a taki przepis się przyda
> bo teściowie sad mają.
Ja na oko robię :) Utarte jabłka mieszam z mąką, jajkiem i jakimś
"mlekowatym" płynem tak, zeby powstałe ciasto miało konsystencję
gęstej śmietany. Proszku do pieczenia tak z pół łyżeczki. MSZ im
więcej jabłek, tym są lepsze.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|