Data: 2003-07-15 18:42:20
Temat: Re: placki ziemniaczane
Od: "Agata N." <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ania" <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bf1c5l$knf$1@inews.gazeta.pl...
moje wychodzą raczej brązowo - buro -
> szro - zgniło - zielone. Czy znajdzie się ktoś, kto ma przepis na placki
> ziemniaczane (zwykle, najzwyklejsze - bez żadnych tam pestek i cukinii),
> tylko żeby wyszły złociste i chrupiące jednocześnie, no mogłyby być
jeszcze
> dobre ;-)).
Ten atrakcyjny kolor Twoich placków bierze się stąd, że uzywasz złej odmiany
ziemniaków. Irga - nieprawdaż? Irga i niektóre inne białe odmiany łatwo się
utleniają w kontakcie z powietrzem i placki robią się bure. Proponuję
znaleźć inną odmianę - żółtą lub kremową, np. Bryza, Bintje, Aster, Pola
(ale one są dosyć późne, nie wiem, czy będą już na targu) lub Irys - ten
ostatni jest cudowny na placki! W hipermarketach łatwiej dostać żółte lub
kremowe ziemniaki. To najważniejsze.
A przepis?
Utrzeć pożądana ilość ziemniaków (im więcej tym lepiej :-) )
dodać 1-2 jajka (jak więcej niz kilo ziemniaków to 2)
dodać lekko czubatą łyżkę maki, szczyptę soli i smażyć na oleju na złocisto.
Pozdrawiam, Agata (co to lubi te tam pestki i cukinie :-))) )
|