Data: 2006-01-24 21:55:44
Temat: Re: placuszki z gotowanego ryżu smażone
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Emilia Karbownik" wrote in message news:dr5v64$tqi$1@news.onet.pl...
| Brzmi bardzo ciekawie..
| a jakie proporcje tak mniej więcej? ile jajek na ile ryżu, ile tego
| cukru? itd
| pozdrawiam
| Emilia
Eeee... no ten tego... na oko i wedle smaku? ;)
a tak poważnie, to zacznij robić tak ja zwykle robisz placki, tylko ryż
dodaj przed mąką, mąki oczywiście wtedy się zmieści mniej... masa powinna
być dosyć gęsta... a cukier naprawdę w ilości, jak lubisz... najpierw można
mniej, po usmażeniu pierwszych kilku można np. dosłodzić...
Inną bajką na ten sam temat jest wstawienie zamiast ryżu np. twarogu (nie
serka homo) albo tartych lub krojonych jabłek, cukinii (tartej i
odciśniętej, bo zbyt soczysta), można dosypać kakao - wyjdą niby
czekoladowe, koleżanka dodaje ananasy z puszki posiekane w kostkę lub
namoczone wcześniej w mleku wiorki kokosowe (ani jednego ani drugiego
osobiście jeszcze nie testowałam)... to naprawdę bardzo fajne danie ;))
Udanych eksperymentów :)
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
|