Data: 2007-04-03 10:53:35
Temat: Re: podawanie obiadu do stołu
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lolalna Loja" <s...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:eur6c0$c3v$1@atlantis.news.tpi.pl...
> magi napisał(a):
>
> > jedni twierdza ze nakładanei komuś na talerz to wydzielanie komuś
> porcji a
> > drudzy, że tak na połmisku to wygląda jak w korycie i niech kazdy
> sie bije
> > o swoje, ponadto na przykład tłuczone ziemniaki jak kazdy w tym dziabie
> > łyżka to niezbyt to wygląda a wy co o tym sądzicie?
>
> Ja się nie znam. Ale nie przypominam sobie, żeby na rautach i eleganckich
> przyjęciach osób "wyżej postawionych" stawiano na stołach półmiski.
> Półmisek jest podawany przez służbę z prawej strony gościa i gość sobie
> nakłada, w przypadku zupy czy deseru naczynia są podawane z nałożonym na
> nie jedzeniem...
Nie wiem. Na rautach, na kórych bywam, jest bufet, więc problemu nie ma.
Natomiast podręczniki SV i polska tradycja jak najbardziej jest za
półmiskiem na stole. Służba jest od zbieranie brudów i podawania czystych
talerzy, a danie - wnosi na półmisku i stawia na stół. I każdy bierze, ile
chce i co chce. To nie stołówka szkolna.
DJD
|