Data: 2004-10-08 12:00:07
Temat: Re: podpuszczka do mleka
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Cekir" <s...@p...interia.pl.invalid> napisał w
wiadomości news:ck0a0q$d8t$1@news.supermedia.pl...
>
> "Beata Łuczak" <b...@W...gazeta.pl> wrote in message
> news:cjmvkg$9sj$1@inews.gazeta.pl...
> > ktoś ma pojęcie gdzie można coś takiego dostać albo dlaczego szukając
> > jako "podpuszcza" nie mogę tego znaleźć w neci? jak nazywają tomleczarz?
> bo
> > to jest do robienia, żeby z twarogu robił się żółty ser.
>
> Spróbuj poszukać u rzeźnika. Ktoś mi kiedyś tłumaczył jak się robi
oscypka,
> ale jak wszedł w temat podpuszczki i zaczął się rozwijać na tematy
> rzeźnickie, to starałem się nie słuchać... Także dokładnie to Ci nie
powiem,
> ale pamiętam, że oni to biorą od zabitych owiec.
Podpuszczka jest enzymem wydzielanym w (chiba) żołądkach cieląt i małych
owieczek pewnie też. Stąd się ją pozyskuje. U dorosłych jej nie ma, bo się
nie żywią mlekiem, więc im nie potrzebna.
Pozdrawiam, Agata
|