Data: 2010-09-23 19:16:49
Temat: Re: podzi?kowanie
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-09-23 10:19, andro pisze:
> Jestem zainteresowany i wielkie dzi?ki.
Królik "na dziko" pieczony
1-1,5kg królika
15 dag wędzonego boczku
sól, łyżka oleju, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 2 cebule
marynata: szklanka wody, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
4 jagody jałowca, 1 ząbek czosnku, 1/4 szkl. octu.
Przygotować marynatę: zagotować wodę z przyprawami, wlać ocet, jeszcze
raz zagotować. Umyte mięso obłożyć obrana i pokrojoną w plasterki jedną
cebulą, zalać gorącą marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Wyjąć z marynaty, oczyścić z cebuli, naszpikować słupkami boczku lub
słoniny, natrzeć solą. Ułożyć w brytfannie, polać olejem i piec w
piekarniku nagrzanym do 220st.C aż się zrumieni, wówczas polać marynatą,
dodać obraną i posiekaną pozostałą cebulę i piec do miękkości, polewając
wytworzonym sosem (około 1 godziny). Gdy mięso będzie miękkie, polać
śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10 minut. Podzielić królika na
porcje i podawać z ziemniakami i buraczkami, sałatą lub kapustą czerwoną.
(przepis z Kuchni polskiej)
Wydaje się, że to faktycznie sztuka upiec królika tak, żeby mięso było
miękkie, ale brzmi smakowicie.
Ewa
|