Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidory
Date: Thu, 06 May 2004 00:44:36 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 29
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <c78rhm$28bo$1@mamut.aster.pl> <c7a427$5sc$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: qr154.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1083804672 14680 217.99.27.154 (6 May 2004 00:51:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 May 2004 00:51:12 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:200654
Ukryj nagłówki
On Wed, 5 May 2004 09:07:37 +0200, "Gusiek" <a...@p...onet.pl>
wrote:
>
>Użytkownik "Rena" <r...@A...net.pl> napisał w wiadomości
>news:c78rhm$28bo$1@mamut.aster.pl...
>> jak to sie dzieje, ze pomidory w zimie byly (i sa co roku) absolutnie
>> calkowicie obrzydliwe w smaku i kolorze, a teraz nabieraja pelni? przeciez
>> one teraz tez sa szklarniowe? moze mnie ktos uswiadomic? a moze w sklepach
>> sprzedaja jakies zagraniczne, wychodowane pod sloneczkiem?
>
>Te obrzydliwe to odmiany, które dojrzewają po zebraniu. Zrywa się zielone i
>one dojrzewają sobie powolutku w przechowalni przez całą zimę.
Sprostowanie - nie "przez cala zime"... Przez cala zime to one siedza
w przechowalni wypelnionej dwutlenkiem wegla (sa dwie szkoly - albo
obszerniejsza przechowalnia i wowczas trzeba sztucznie dwutlenkiem
dmuchac ale to dodatkowy koszt albo tez calkiem ciasno wypelniona
owocami, i niech nikt mi tu nie mowi ze pomidor nie jest owocem - jest
jak najbardziej...) i zupelnie sie nie zmieniaja. A jak trzeba wyslac
do sklepu - to sie atmosfere dwutlenku zmienia na atmosfere metanu
(gaz ziemny, trzeba miec wlasny reduktor z rurociagu sredniego
cisnienia - bo w sieci niskocisnieniowej gaz jest dodatkowo nawaniany
merkaptanami i po prostu smierdzi...) - i dowolny owoc w atmosferze
metanu zaczyna koloru wlasciwego owocowi dojrzalemu nabierac. Niestety
glownie koloru - smaku juz niekoniecznie.
--
Darek
|