Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.n
eostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mai
l
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: pomidory
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <k03e67$t24$1@news.task.gda.pl>
Date: Tue, 18 Sep 2012 01:07:12 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 29
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.22.180
X-Trace: 1347923316 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1298 79.191.22.180:49418
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347972
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 10 Aug 2012 18:50:33 +0200, maksjanka napisał(a):
> syn przywiózł mi z babcinego ogródka "pyszne" pomidory
> sztuk cztery
> zdeczko poobijane :) ale pachną!
> następnie mnie poinformował, że rano wyjeżdża
> wymyśliłam że sparzę, obedrę ze skóry, wsadzę do słoiczka i co dalej?
> zalewam wodą i pasteryzuję? ile czasu, jakieś przyprawy?
>
> Wiem, że to brzmi idiotycznie (jeden słoik), ale nie wyrzucę :D
Późno jest, tamte pomidory już zjadłaś zapewne, ale sezon trwa, więc
podpowiedź się przyda: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, większe sztuki
pokroić na kawałki, upchnąć w słoiki prawie do pełna, NIE dolewać żadnej
wody ani nie dodawać soli, zakręcić i pasteryzować. Czas pasteryzacji
stosownie do obj. słoika, czyli słoiki po dżemie jakieś 15 minut od
zawrzenia, większe 20 minut, dłużej nie trzeba.
Po otwarciu używać wprost: jako sałatkę (posolić i dodać cebulę pokrojoną)
albo zmiksować na przecier (mozna doprawić solą, pieprzem, czosnkiem itp) i
wypić.
Swietny przetwór na zupę, na leczo, a po odcedzeniu soku do jajecznicy z
pomidorami. I te pe, multum zastosowań.
Pychota!
Najprostszy przetwór z pomidorów, a ile zastosowań - warto utrwalić lato w
ilościach hurtowych. No i ten likopen! :-)
--
XL opychając się własnymi póki żywe
|