Data: 2012-09-17 23:07:12
Temat: Re: pomidory
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 10 Aug 2012 18:50:33 +0200, maksjanka napisał(a):
> syn przywiózł mi z babcinego ogródka "pyszne" pomidory
> sztuk cztery
> zdeczko poobijane :) ale pachną!
> następnie mnie poinformował, że rano wyjeżdża
> wymyśliłam że sparzę, obedrę ze skóry, wsadzę do słoiczka i co dalej?
> zalewam wodą i pasteryzuję? ile czasu, jakieś przyprawy?
>
> Wiem, że to brzmi idiotycznie (jeden słoik), ale nie wyrzucę :D
Późno jest, tamte pomidory już zjadłaś zapewne, ale sezon trwa, więc
podpowiedź się przyda: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, większe sztuki
pokroić na kawałki, upchnąć w słoiki prawie do pełna, NIE dolewać żadnej
wody ani nie dodawać soli, zakręcić i pasteryzować. Czas pasteryzacji
stosownie do obj. słoika, czyli słoiki po dżemie jakieś 15 minut od
zawrzenia, większe 20 minut, dłużej nie trzeba.
Po otwarciu używać wprost: jako sałatkę (posolić i dodać cebulę pokrojoną)
albo zmiksować na przecier (mozna doprawić solą, pieprzem, czosnkiem itp) i
wypić.
Swietny przetwór na zupę, na leczo, a po odcedzeniu soku do jajecznicy z
pomidorami. I te pe, multum zastosowań.
Pychota!
Najprostszy przetwór z pomidorów, a ile zastosowań - warto utrwalić lato w
ilościach hurtowych. No i ten likopen! :-)
--
XL opychając się własnymi póki żywe
|