Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.cyf-kr.edu
.pl!not-for-mail
From: "antonina" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidory - jak s?"chodowane"
Date: Thu, 22 Jul 2004 08:51:00 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 41
Message-ID: <cdnoff$9lq$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <cdii3t$nir$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cdij95$5ln$1@opat.biskupin.wroc.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cdipl7$pum$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <cditvg$nnc$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cerber.symico.com.pl
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1090479408 9914 195.150.134.254 (22 Jul 2004 06:56:48 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jul 2004 06:56:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208516
Ukryj nagłówki
"Gusiek" <a...@W...onet.pl> wrote in message
news:cditvg$nnc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "antonina" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:cdipl7$pum$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> >
>
> >
> > Zdecydowanie - w i e m i bardzo mi wstyd za ten błąd.
>
> Skoro tak, to ja może odpowiem na pytanie :)
> Pomidory hodowane są obecnie pod kątem uzyskania odmian o owocach
twardych,
> odpornych na transport i przechowywanie, o ładnym wyglądzie zewnetrznym.
To
> są priorytety, niestety zapomniano nieco o walorach smakowych. Nie tylko w
> przypadku pomidorów. Najważniejszy jest obrót i zminimalizowanie strat.
> Takie pomidory (i inne) są zbierane praktycznie jeszcze zielone lub ledwie
> "zapalone" czyli z nikłym rumieńcem i wpuszczane do
> przechowalni/dojrzewalni. Mogą sobie leżeć całymi tygodniami w
kontrolowanej
> atmosferze i nie dojrzewają, potem podwyższa się stopniowo zawartość tlenu
w
> atmosferze (nie wiem, czy etylen też się używa, czy napędzaja się same w
> dojrzewaniu) i pomidory zaczynają dojrzewać /czytaj starzeć się/ bez
jednego
> promienia słońca, a efekty są takie jakie można wyczuc przy pomocy zmysłu
> smaku i węchu, czyli mierne. Ale strat zero :) Wszystkie egzemplarze
> identyczne, równe, twarde i "handlowe".
> Na szczęscie zaobserwowałam już nieco odmienne trendy i w tym roku nie
> narzekam, można znaleźć odmiany, które pachną i smakują pomidorami :)
> Polecam poszukiwanie tzw. Gargameli - wielkich, nieregularnych pomidorów o
> pięknym aromacie i naprawdę świetnym smaku.
> Pozdrawiam, Agata
>
Dziękuje - myślę, że jest to odpowiedź na moje wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie
A.
|