Data: 2002-06-14 09:03:40
Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > 3. co to jest dekstrynizacja
> Znalazłam co to są dekstryny:
> DEKSTRYNY [łac.], polisacharydy, [...]
Podaję za:
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
Polimery D-glukozy, będące produktami pośrednimi począwszy od skrobi a
skończywszy na maltozie. Dekstryny na ogół otrzymuje się wskutek hydrolizy
skrobi z udziałem amylaz (diastazy). Można też je uzyskać w kontrolowanym
procesie hydrolizy kwaśnej. Wysokocząsteczkowe dekstryny przypominają
skrobię, podczas gdy niskocząsteczkowe wykazują większe podobieństwo do
cukrów prostych. W porównaniu ze skrobią pierwotną, dekstryny tworzą
roztwory o mniejszej lepkości. Są rozpuszczalne w wodzie, a
nierozpuszczalne w alkoholu. Mają handlowe znaczenie jako materiały
przylepne. Najlepszym źródłem dekstryn dla przetwórstwa jest skrobia z
wilca ziemniaczanego (kartofla słodkiego), manioku jadalnego (tapioki) i
kukurydzy.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
is."
|