Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomysł na pomidora
Date: Sat, 18 Sep 2004 11:05:19 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 39
Message-ID: <cigtoi$fp5$1@inews.gazeta.pl>
References: <cic880$kbi$1@nemesis.news.tpi.pl> <1rlf04gjnvoda$.dlg@czarodziejka.net>
<cicbbt$78t$1@nemesis.news.tpi.pl> <z...@c...net>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1095498322 16165 81.219.100.7 (18 Sep 2004 09:05:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Sep 2004 09:05:22 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215554
Ukryj nagłówki
W artykule news:zkbcvuf3xuvp.dlg@czarodziejka.net,
niejaki(a): Ti`Ana z adresu <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał(a):
> Dnia Thu, 16 Sep 2004 17:18:39 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Gosi@*, w
> wiadomości news:<news:cicbbt$78t$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
> następuje:
>
>>> prawdziwa zupa pomidorowa na świeżych pomidorach
>>
>> a jakis przepis na extra pomidorowke?
>
> oddaję głos grupie, bo w mojej rodzinie to jakoś nie wchodzi, więc ja
> za często nie robię. ale ja dusiłam pomidory bez skórki na oliwie,
> dodawałam bulionu, przyprawiałam. może się nie znam :)
Pomidorówka po toskańsku
Kilo pomidorów obrać ze skórki (czyli sparzyć, przelać zimną woda i ściągnąć
skórki bez problemu )- podziobać niezbyt dokładnie na kawałki.
Na 3-4 łyżkach oliwy z oliwek podsmażyć 3 posiekane cebule i 3 posiekane
ząbki czosnku.
jak zmiękną to wrzucić na to pomidory, dolać 2-3 szklanki bulionu
_warzywnego_ ( zupa ma pachnieć pomidorami i bazylią a nie rosołem z
kury/woła). Zagotować, jak się zagotuje, dodać odsączoną lekko fasolkę
flażoletkę (do kupienia w puszkach)
Doprawić pieprzem czarnym i bazylią, najlepiej świeżą.
I już.
Osoby ambitne, mogą ją wykonać w bardziej klasycznej wersji - 1/2 włoskiej
ciabatty pokroić w dużą kostkę i obsuszamy w piekarniku ok 10-15 minut
(_obsuszamy, a nie podpiekamy - pieczywo ma być białe po wyjęciu z
piekarnika).
Pieczywo dodajemy na koniec do zupy, wszystko zagotowywujemy i tak zjadamy.
Nie należy dodawać pieczywa do całej zupy, jeśli nie zjemy jej na raz -wtedy
ułożyć kawałki chleba na talerzach i zalać gorącą zupą.
Sowa - co woli tę zupę bez chleba
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów, tez jest "niczego sobie". :-)
|