Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: popsute przetwory (sliwki)
Date: Mon, 17 Sep 2007 20:24:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <fcmgqg$1t1$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fclgas$kmg$1@inews.gazeta.pl> <fcltn2$298$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@c...supernews.com>
NNTP-Posting-Host: abbq174.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1190053520 1953 83.6.206.174 (17 Sep 2007 18:25:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Sep 2007 18:25:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000775-0, 2007-09-16), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301848
Ukryj nagłówki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:13eteq8o966r679@corp.supernews.com...
> dexth wrote:
> > Użytkownik "marek_kasia" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> > news:fclgas$kmg$1@inews.gazeta.pl...
> > [.....]
> > Czyzby tutaj tkwil problem...?zbyt duzo cukru zapoczatkowalo jakas
> >
> >>reakcje alkoholowa?
> >
> > [.]
> > Raczej za malo cukru i za krotki czas pasteryzacji.
> >
> > pozdr
> > dexth
> >
> >
>
> Pasteryzowac mozna zupelnie bez cukru, co roku robie tak sloiki sliwek,
> jak powyzej, tylko bez cukru, a pasteryzuje conajmniej 20 minut od
> ponownego zawrzenia wody. Pasteryzowanych sloikow nie stawia sie do gory
> nogami, tylko te z goracym wkladem, ktorych sie nie pasteryzuje.
>
>
> Zawsze uzywam nowych zakretek - kiedys stracilam pare sloi przez stare
> wieczka, i od tego czasu zawsze nowe. Rowniez upewniam sie, ze brzegi
> slojow nie maja uszczerbkow, bo tedy dostaje sie powietrze.
>
> MB
Wszystkie odwraca sie - ciecze sa gestsze od powietrza - uszczelniaja
ewentualne mikroszczeliny i dopiero po ostygnieciu odwraca i sprawdza
wkleslosc pokrywek. Dobrze jest jeszcze poczekac z wyniesieniem do piwnicy z
10 godzin, niektóre mikroszczeliny moga okazac sie nieuszczelnione w sposób
trwaly. Wkleslosc swiadczy o podcisnieniu w sloiku - dlatego nie mozna
wypelniac do pokrywki - musi zostac troche powietrza do rozrzedzenia...
Podcisnienie powoduje, ze atmosfera takze dziala na uszczelnienie dociskajac
pokrywke do brzegów sloika.
|