Data: 2007-09-17 18:24:23
Temat: Re: popsute przetwory (sliwki)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:13eteq8o966r679@corp.supernews.com...
> dexth wrote:
> > Użytkownik "marek_kasia" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> > news:fclgas$kmg$1@inews.gazeta.pl...
> > [.....]
> > Czyzby tutaj tkwil problem...?zbyt duzo cukru zapoczatkowalo jakas
> >
> >>reakcje alkoholowa?
> >
> > [.]
> > Raczej za malo cukru i za krotki czas pasteryzacji.
> >
> > pozdr
> > dexth
> >
> >
>
> Pasteryzowac mozna zupelnie bez cukru, co roku robie tak sloiki sliwek,
> jak powyzej, tylko bez cukru, a pasteryzuje conajmniej 20 minut od
> ponownego zawrzenia wody. Pasteryzowanych sloikow nie stawia sie do gory
> nogami, tylko te z goracym wkladem, ktorych sie nie pasteryzuje.
>
>
> Zawsze uzywam nowych zakretek - kiedys stracilam pare sloi przez stare
> wieczka, i od tego czasu zawsze nowe. Rowniez upewniam sie, ze brzegi
> slojow nie maja uszczerbkow, bo tedy dostaje sie powietrze.
>
> MB
Wszystkie odwraca sie - ciecze sa gestsze od powietrza - uszczelniaja
ewentualne mikroszczeliny i dopiero po ostygnieciu odwraca i sprawdza
wkleslosc pokrywek. Dobrze jest jeszcze poczekac z wyniesieniem do piwnicy z
10 godzin, niektóre mikroszczeliny moga okazac sie nieuszczelnione w sposób
trwaly. Wkleslosc swiadczy o podcisnieniu w sloiku - dlatego nie mozna
wypelniac do pokrywki - musi zostac troche powietrza do rozrzedzenia...
Podcisnienie powoduje, ze atmosfera takze dziala na uszczelnienie dociskajac
pokrywke do brzegów sloika.
|