Data: 2007-09-17 17:37:10
Temat: Re: popsute przetwory (sliwki)
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
dexth wrote:
> Użytkownik "marek_kasia" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fclgas$kmg$1@inews.gazeta.pl...
> [.....]
> Czyzby tutaj tkwil problem...?zbyt duzo cukru zapoczatkowalo jakas
>
>>reakcje alkoholowa?
>
> [.]
> Raczej za malo cukru i za krotki czas pasteryzacji.
>
> pozdr
> dexth
>
>
Pasteryzowac mozna zupelnie bez cukru, co roku robie tak sloiki sliwek,
jak powyzej, tylko bez cukru, a pasteryzuje conajmniej 20 minut od
ponownego zawrzenia wody. Pasteryzowanych sloikow nie stawia sie do gory
nogami, tylko te z goracym wkladem, ktorych sie nie pasteryzuje.
Zawsze uzywam nowych zakretek - kiedys stracilam pare sloi przez stare
wieczka, i od tego czasu zawsze nowe. Rowniez upewniam sie, ze brzegi
slojow nie maja uszczerbkow, bo tedy dostaje sie powietrze.
MB
|