Data: 2001-05-24 08:09:05
Temat: Re: poszukiwany cider(jablecznik)
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1etu0j3.139dy9ksto54wN%w...@t...com.pl...
[...]
> No dobrze zostawmy USA. Zostawmy nawet GB. Chodzi mi o to, czy metoda
> klasyczna, bez dosladzania i bez wstrzymwania fermentacji mozna uzyskac
> slodki cydr zwlaszcza musujacy. Mnie sie nie udalo, a teraz, jak sobie
> troche powtorzylem wiadomosci winiarskie, to wydaje mi sie to
> niemozliwe.
Masz racje, to jest chyba niemozliwe powiem wiecej, do fermentacji
konieczny jest sok z kwasnych jablek. Chociaz spróbuj z dodatkiem drozdzy
szlachetnych, z pewnoscia przerwa fermentacje dzikich ale czy to bedzie
skuteczne? nie wiem.
Pozdr. Jerzy
|