Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.
nask.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!news.tele.dk!news.tel
e.dk!small.news.tele.dk!irazu.switch.ch!switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawka z kurczaka
Date: 1 Sep 2003 18:12:30 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 31
Message-ID: <bj026e$8gb$1@sunnews.cern.ch>
References: <biv2en$eev$1@SunSITE.icm.edu.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1062439950 8715 (None) 137.138.171.22
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
X-You-Are-A-Geek: Yeah. Only geeks read headers :->
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX)
(Linux/2.4.18-27.7.x.cern (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171982
Ukryj nagłówki
wiku <s...@r...pl> wrote:
> zona sobie zazyczyla potrawke z kurczaka, ale taka nieco inna, bo na
> slodko z ananasem,
> w google wyskakuje cala masa potrawek, ale takiej nie ma
> moze ktos z grupowiczow ma pomysl jak sie do tego zabrac
Dość często robię pierś z indyka w ananasach, więc może skorzystasz z tego
pomysłu biorąc zamiast indyka piersi z kurczaka?
Potrawę przyrządza się bardzo prosto: na pół kilograma mięsa potrzeba jedną
dużą puszkę ananasów albo też pół ananasa świeżego. Mięso należy pokroić w
kostkę, partiami obsmażyć na oleju (ma się przyrumienić, obsmażać należy na
ostrym ogniu). Po usmażeniu całego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę ananasy,
chwilę razem podsmażyć, doprawić solą, curry (sporo) i pieprzem cayenne
(ostrożnie), wlać pół szklanki zalewy ananasowej z rozrobioną w niej łyżeczką
mąki ziemniaczanej (jeśli używamy świeżego ananasa, będziemy potrzebować do
tego celu soku ananasowego), i już na małym ogniu gotować całość około 10
minut. Sos ma zgęstnieć -- gdy jest za rzadki, dodać jeszcze odrobinę mąki
ziemniaczanej. Aha, w przypadku świeżego ananasa może być wskazane
dosłodzenie (ja dodaję miodu). I tyle. Podaje się z ryżem. Dobrym dodatkiem
jest sałata lodowa, porwana na kawałeczki, i wymieszana z garścią namoczonych
uprzednio rodzynek, i jakieś aromatyczne białe wino (Muscat, Gewuerztraminer,
albo któreś z francuskich blancs moelleux).
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|