Data: 2003-09-01 18:12:30
Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
wiku <s...@r...pl> wrote:
> zona sobie zazyczyla potrawke z kurczaka, ale taka nieco inna, bo na
> slodko z ananasem,
> w google wyskakuje cala masa potrawek, ale takiej nie ma
> moze ktos z grupowiczow ma pomysl jak sie do tego zabrac
Dość często robię pierś z indyka w ananasach, więc może skorzystasz z tego
pomysłu biorąc zamiast indyka piersi z kurczaka?
Potrawę przyrządza się bardzo prosto: na pół kilograma mięsa potrzeba jedną
dużą puszkę ananasów albo też pół ananasa świeżego. Mięso należy pokroić w
kostkę, partiami obsmażyć na oleju (ma się przyrumienić, obsmażać należy na
ostrym ogniu). Po usmażeniu całego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę ananasy,
chwilę razem podsmażyć, doprawić solą, curry (sporo) i pieprzem cayenne
(ostrożnie), wlać pół szklanki zalewy ananasowej z rozrobioną w niej łyżeczką
mąki ziemniaczanej (jeśli używamy świeżego ananasa, będziemy potrzebować do
tego celu soku ananasowego), i już na małym ogniu gotować całość około 10
minut. Sos ma zgęstnieć -- gdy jest za rzadki, dodać jeszcze odrobinę mąki
ziemniaczanej. Aha, w przypadku świeżego ananasa może być wskazane
dosłodzenie (ja dodaję miodu). I tyle. Podaje się z ryżem. Dobrym dodatkiem
jest sałata lodowa, porwana na kawałeczki, i wymieszana z garścią namoczonych
uprzednio rodzynek, i jakieś aromatyczne białe wino (Muscat, Gewuerztraminer,
albo któreś z francuskich blancs moelleux).
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|