Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: m...@p...onet.pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawy z kielbasa
Date: 28 Nov 2004 18:06:24 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 148
Message-ID: <4...@p...onet.pl>
References: <cocmrl$7j4$1@news.onet.pl> <5...@n...onet.pl>
Reply-To: m...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1101661584 28343 213.180.130.18 (28 Nov 2004 17:06:24
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Nov 2004 17:06:24 GMT
X-Received: from 226.228.119-80.rev.gaoland.net ([80.119.228.226]:42371 "EHLO
[80.119.228.226]") by ps9.test.onet.pl with ESMTP id <S4830943AbUK1RFs>;
Sun, 28 Nov 2004 18:05:48 +0100
X-Received: from 226.228.119-80.rev.gaoland.net ([80.119.228.226]:42371 "EHLO
[80.119.228.226]") by ps9.test.onet.pl with ESMTP id <S4830943AbUK1RFs>;
Sun, 28 Nov 2004 18:05:48 +0100
X-Received: from 226.228.119-80.rev.gaoland.net ([80.119.228.226]:42371 "EHLO
[80.119.228.226]") by ps9.test.onet.pl with ESMTP id <S4830943AbUK1RFs>;
Sun, 28 Nov 2004 18:05:48 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223214
Ukryj nagłówki
Natalia wrote:
> acha, moze znasz jakies ciekawe przepiasy na potrawy z gruszkami?
Ja znam, bardzo lubie gruszki i mam caly mix przepisow, niestety nie
wszystkie wyprobowane, ale co tam:
Składniki:
1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe
Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do
naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i przyprawy, zagotować,
odszumować i gotować 5 min. Włożyć gruszki na ok. 30 min. Już miękkie
owoce wyjąć i ułożyć w słoikach. Syrop zagotować, aż połowa wyparuje i
zgęstnieje. Zalać nim owoce, by były całkowicie przykryte, szczelnie
zamknąć słoiki. Odstawić w chłodne miejsce.
Rada: Gruszki znakomicie smakują z pieczonym ciemnym mięsem, zwłaszcza z
dziczyzną. Są najsmaczniejsze, kiedy postoją kilka tygodni w piwnicy.
Pozdrawiam,
From: "Jola Backiel" <j...@i...pb.bialystok.pl>
Gruszki w czerwonym winie
Czas przygotowania: 35 minut
4 gruszki, 100 g cukru, 400 ml czerwonego wina, 1 cytryna, 1 pomarańcza,
kawałek cynamonu, 4 goździki
Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć. Pokroić na plastry. Wino
zagotować z cukrem, goździkami, plastrami
cytryny i pomarańczy. Po 10 minutach wyjąć owoce i przyprawy. Gruszki
obrać, usunąć gniazda nasienne, pozostawiając ogonki.
Włożyć do wina i gotować na małym ogniu 12 minut, gruszki wyjąć, a wino
odparować do połowy objętości. Po ostudzeniu
zalać nim gruszki i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Podawać w
kompotnierkach.
Gruszki w spirytusie
1 kg gruszek, 500 g cukru, sok z cytryny, 200 ml wody, 500 ml spirytusu
95%, 250 ml czerwonego wina
Dojrzałe gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Kłaść je do
zimnej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Z cukru i
wody ugotować syrop, usuwając tworzące się szumy. Włożyć do niego
przygotowane gruszki i gotować na małym ogniu, aż staną się szkliste.
Gruszki wyjąc, ostudzić, a syrop gotować na małym ogniu, aż zgęstenieje.
Ostudzić go, wymieszać ze spirytusem i czerwonym winem. Ostudzone
gruszki rozłożyć do słoików i zalać syropem z alkoholem. Odstawić na 6
tygodni.
Gruszki zapiekane z migdałami
Czas przygotowania: 40 minut
8 gruszek, 50 g migdałów, sok z cytryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła,
100 ml białego wina, 50 ml koniaku
Gruszki umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem
z cytryny. Naczynie do zapiekania wysmarować
połową masła, ułożyć gruszki, polać winem wymieszanym z koniakiem i
cukrem, ułożyć kawałki masłai posypać obranymi, posiekanymi migdałami.
Piec 25 minut w temperaturze 200 oC.
Gruszki po francusku
4 półówki gruszek,
1/2 opakowania miękkiego sera,
ser topiony,
2 łyżki posiekanej zieleniny,
sól, pieprz
Ser rozetrzeć w misce na jednolitą masę, dodać zieleninę, pieprz i sól.
Gruszki ułożyć zagłębieniami do góry, ułożyć na nich masę. Zapiec w
grillu lub na patelni pod przykryciem, aż ser zacznie się topić. Podawać
natychmiast.
Gruszki po burgundzku 1
1 kg gruszek,
250 g cukru,
3 szklanki czerwonego wina,
2-3 goździki,
łyżeczka startej skórki cytrynowej,
łyżeczka startej skórki pomarańczowej,
szklanka bitej śmietany,
łyżka octu
Do 3/4 l wody dodać ocet. Do zalewy włożyć gruszki obrane, ale w
całości. Cukier, goździki oraz skórki zagotować z wodą (350 ml). Na
wrzący syrop włożyć gruszki i gotować ok. 15 min. pod przykryciem, na
niewielkim ogniu. Dodać wino i gotować jeszcze 20 min. - już bez
pokrywki. Gdy gruszki są miękkie, wyjąć i ułożyć w kompotierce. Sok
wygotować do gęstości lekkiego syropu i polać gruszki. Odstawić do
ostudzenia. Podawać bardzo zimne z bitą śmietaną.
Gruszki po burgundzku 2
Składniki:
12 gruszek
250 dkg cukru
150 g czerwonego wina
sok z połowy cytryny
goździki
szklanka ubitej śmietany kremówki
Gruszki obrać ze skóry, zostawiając ogonki. Włożyć do miski i zalać wodą
zmieszaną z sokiem z cytryny, aby nie zczerniały.
W rondlu zagotować cukier z wodą. Włożyć gruszki. Dolać wino i gotować
do miękkości.
Gruszki wyjąć. Włożyć do głębokiego naczynia.
Płyn odparować, aby powstał gęsty syrop.
Polać nim gruszki i mocno oziębić w lodówce.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Gruszki w sosie szodonowym
Czas przygotowania: 50 minut
4 gruszki, 300 g cukru, 1 cytryna, 8 żółtek, 500 ml białego wytrawnego wina
Ugotować syrop z 600 ml wody i 100 g cukru. Gruszki umyć, obrać, usunać
gniazda nasienne, pozostawiając ogonki. Skropic sokiem z cytryny, włożyć
do syropu i gotować 5-10 minut, zależnie od stopnia dojrzałości gruszek.
Wyjąć gruszki, ostudzić. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na parze; nie
przerywając ubijania wlać wino. Ubijać, ąz powstanie pienista masa.
Zdjąć z ognia i ubijać, aż ostygnie. Gruszki rozłożyć do kompotnierek i
zalać sosem.
Jeszcze mozna tarte z gruszkami i z masa migdalowa, mrrr...
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|