Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia potrawy z kielbasa Re: potrawy z kielbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: potrawy z kielbasa

« poprzedni post
Data: 2004-11-28 17:06:24
Temat: Re: potrawy z kielbasa
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki

Natalia wrote:

> acha, moze znasz jakies ciekawe przepiasy na potrawy z gruszkami?

Ja znam, bardzo lubie gruszki i mam caly mix przepisow, niestety nie
wszystkie wyprobowane, ale co tam:

Składniki:
1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe

Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do
naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i przyprawy, zagotować,
odszumować i gotować 5 min. Włożyć gruszki na ok. 30 min. Już miękkie
owoce wyjąć i ułożyć w słoikach. Syrop zagotować, aż połowa wyparuje i
zgęstnieje. Zalać nim owoce, by były całkowicie przykryte, szczelnie
zamknąć słoiki. Odstawić w chłodne miejsce.

Rada: Gruszki znakomicie smakują z pieczonym ciemnym mięsem, zwłaszcza z
dziczyzną. Są najsmaczniejsze, kiedy postoją kilka tygodni w piwnicy.
Pozdrawiam,
From: "Jola Backiel" <j...@i...pb.bialystok.pl>

Gruszki w czerwonym winie
Czas przygotowania: 35 minut
4 gruszki, 100 g cukru, 400 ml czerwonego wina, 1 cytryna, 1 pomarańcza,
kawałek cynamonu, 4 goździki


Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć. Pokroić na plastry. Wino
zagotować z cukrem, goździkami, plastrami
cytryny i pomarańczy. Po 10 minutach wyjąć owoce i przyprawy. Gruszki
obrać, usunąć gniazda nasienne, pozostawiając ogonki.
Włożyć do wina i gotować na małym ogniu 12 minut, gruszki wyjąć, a wino
odparować do połowy objętości. Po ostudzeniu
zalać nim gruszki i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Podawać w
kompotnierkach.

Gruszki w spirytusie

1 kg gruszek, 500 g cukru, sok z cytryny, 200 ml wody, 500 ml spirytusu
95%, 250 ml czerwonego wina


Dojrzałe gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Kłaść je do
zimnej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Z cukru i
wody ugotować syrop, usuwając tworzące się szumy. Włożyć do niego
przygotowane gruszki i gotować na małym ogniu, aż staną się szkliste.
Gruszki wyjąc, ostudzić, a syrop gotować na małym ogniu, aż zgęstenieje.
Ostudzić go, wymieszać ze spirytusem i czerwonym winem. Ostudzone
gruszki rozłożyć do słoików i zalać syropem z alkoholem. Odstawić na 6
tygodni.

Gruszki zapiekane z migdałami

Czas przygotowania: 40 minut
8 gruszek, 50 g migdałów, sok z cytryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła,
100 ml białego wina, 50 ml koniaku


Gruszki umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem
z cytryny. Naczynie do zapiekania wysmarować
połową masła, ułożyć gruszki, polać winem wymieszanym z koniakiem i
cukrem, ułożyć kawałki masłai posypać obranymi, posiekanymi migdałami.
Piec 25 minut w temperaturze 200 oC.

Gruszki po francusku

4 półówki gruszek,
1/2 opakowania miękkiego sera,
ser topiony,
2 łyżki posiekanej zieleniny,
sól, pieprz

Ser rozetrzeć w misce na jednolitą masę, dodać zieleninę, pieprz i sól.
Gruszki ułożyć zagłębieniami do góry, ułożyć na nich masę. Zapiec w
grillu lub na patelni pod przykryciem, aż ser zacznie się topić. Podawać
natychmiast.

Gruszki po burgundzku 1

1 kg gruszek,
250 g cukru,
3 szklanki czerwonego wina,
2-3 goździki,
łyżeczka startej skórki cytrynowej,
łyżeczka startej skórki pomarańczowej,
szklanka bitej śmietany,
łyżka octu

Do 3/4 l wody dodać ocet. Do zalewy włożyć gruszki obrane, ale w
całości. Cukier, goździki oraz skórki zagotować z wodą (350 ml). Na
wrzący syrop włożyć gruszki i gotować ok. 15 min. pod przykryciem, na
niewielkim ogniu. Dodać wino i gotować jeszcze 20 min. - już bez
pokrywki. Gdy gruszki są miękkie, wyjąć i ułożyć w kompotierce. Sok
wygotować do gęstości lekkiego syropu i polać gruszki. Odstawić do
ostudzenia. Podawać bardzo zimne z bitą śmietaną.

Gruszki po burgundzku 2

Składniki:
12 gruszek
250 dkg cukru
150 g czerwonego wina
sok z połowy cytryny
goździki
szklanka ubitej śmietany kremówki

Gruszki obrać ze skóry, zostawiając ogonki. Włożyć do miski i zalać wodą
zmieszaną z sokiem z cytryny, aby nie zczerniały.
W rondlu zagotować cukier z wodą. Włożyć gruszki. Dolać wino i gotować
do miękkości.
Gruszki wyjąć. Włożyć do głębokiego naczynia.
Płyn odparować, aby powstał gęsty syrop.
Polać nim gruszki i mocno oziębić w lodówce.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Gruszki w sosie szodonowym

Czas przygotowania: 50 minut
4 gruszki, 300 g cukru, 1 cytryna, 8 żółtek, 500 ml białego wytrawnego wina


Ugotować syrop z 600 ml wody i 100 g cukru. Gruszki umyć, obrać, usunać
gniazda nasienne, pozostawiając ogonki. Skropic sokiem z cytryny, włożyć
do syropu i gotować 5-10 minut, zależnie od stopnia dojrzałości gruszek.
Wyjąć gruszki, ostudzić. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na parze; nie
przerywając ubijania wlać wino. Ubijać, ąz powstanie pienista masa.
Zdjąć z ognia i ubijać, aż ostygnie. Gruszki rozłożyć do kompotnierek i
zalać sosem.

Jeszcze mozna tarte z gruszkami i z masa migdalowa, mrrr...

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.11 @nn
28.11 @nn
28.11 natalia
28.11 Kot
28.11 Tatiana
28.11 Sabinka
28.11 Sabinka
29.11 @nn
29.11 Tatiana
29.11 @nn
29.11 Czeslaw Klott
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem