Data: 2007-09-27 07:09:08
Temat: Re: prażenie zwykłej kukurydzy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
news:fdfkol$cdf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Hubert M. Staniszewski" <h...@o...pl> napisał:
> > Chciałem zapytać, czy mozliwe jest uprazenie zwyklej kukurydzy,
uprawianej
> > powszechnie na polskich polach? Jesli tak, to w jaki sposob to zrobic -
> > wystarczy jej ususzenie, a nastepnie postepowanie dokladnie tak, jak z
> > kupowanym w sklepach gotowym do uprazenia pop-cornem?
>
> Nie, to musi byc specjalna odmiana kukurydzy.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Dokładnie - u nas najczęściej uprawiane są kukurydze pastewne, jadalne na
kaszę i mąkę (z pastewnych np. końskiego zębu też je można zrobić),
kukurydze cukrowe - do jedzenia po ugotowaniu, itp, oraz te pękające
(wyskakujące - stąd "pop").
|