Path: news-archive.icm.edu.pl!news.mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.intelink.p
l!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-ma
il
From: "Panslavista" <p...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Date: Tue, 10 Jun 2008 13:06:36 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 96
Message-ID: <g2lnlc$80v$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <g2dn0r$8b1$1@atlantis.news.neostrada.pl> <4...@n...home.net.pl>
<g2iupi$g4m$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<g2iv7h$grm$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<9...@m...googlegroups.com>
<b...@c...googlegroups.com>
<5...@f...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abcb132.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1213096428 8223 83.6.217.132 (10 Jun 2008 11:13:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Jun 2008 11:13:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 080610-0, 2008-06-10), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313825
Ukryj nagłówki
"J-23" <k...@g...pl> wrote in message
news:5193d9a8-f457-47b6-8281-4dfe6c966c96@f36g2000hs
a.googlegroups.com...
On 10 Cze, 09:49, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
> On 10 Cze, 08:50, J-23 <k...@g...pl> wrote:
>
>
>
> > On 9 Cze, 11:57, "Panslavista" <p...@h...com> wrote:
>
> > > "Panslavista" <p...@h...com> wrote in message
>
> > >news:g2iupi$g4m$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> > > > "MONI|<A" <moni|<a...@p...wp.pl> wrote in message
> > > >news:484cf2b9@news.home.net.pl...
>
> > > >>> Zawsze mam problem z odmierzeniem prawidłowej porcji makaronu
> > > >>> spageti.
> > > >> Albo
> > > >>> ugotuje za duzo albo z malo. Wiem ze jest takie urzadzonko z
> > > >>> dziurka
> > > >>> ktora
> > > >>> wskazuje wlasciwa grubosc wiąchy makaronu. Dotychczas jej nie
> > > >>> znalazlem
> > > >>> w
> > > >>> sklepie. A moze macie jakis inny sposob?
> > > >>> Pozdrawiam
> > > >>> Krzysiek
>
> > > >> NA opakowaniu z makaronem jest zawsze określona masa.
> > > >> Jesli wiesz ile (g) zjadasz zazwyczaj, wystarczy mniej więcej
> > > >> podzielić
> > > >> na
> > > >> takie porcje paczkę makaronu.
> > > >> Wydzielona porcję ugotować , resztę porcji zapakowac w woreczki
> > > >> opisać i
> > > >> gotowe. Waga ani żadne specjalne urządzonko do tego nie jest
> > > >> potrzebne
>
> > > > Myszlenie godne nastojaszcziej komunistki i komunisty. Waga taka
> > > > tania i
> > > > dostępna, a przede wszystkim bardzo przydatna w kuchni nawet dla
> > > > bardzo
> > > > zaawansowanych kuchmistrzów.
> > > > Na Allegro:
> > > >http://www.allegro.pl/item372158011_elektroniczna_w
aga_kuchenna_inox_...
>
> > > > Zastosowanie bardziej szerokie niż urządzenie z różnymi otworami
> > > > (naukowa
> > > > i techniczna nazwa - kalibrator), jak zwykle pobite tylko przez gest
> > > > zwany
> > > > tip-top czyli "kółko" zrobione przy pomocy palca wskazującego i
> > > > kciuka,
> > > > jako bardziej uniwersalne, co nieznaczy, że spagetti będzie po
> > > > odmierzeniu
> > > > TIP-TOP.
> > > > P.S.
> > > > Ruski szpieg J-23 opisuje szpagacik, którego nie ma w instrukcjach
> > > > WŁOSKIEJ maszynki do spagetti firmy MARCATO, w której na spagetti
> > > > wystarczy zwykła mąka pszenna (wrocławska, poznańska, szymanowska,
> > > > babuni
> > > > i jaka jeszcze kto woli), aby tylko na 1 (słownie - jeden) kg
> > > > zastosować
> > > > 10 jajek i ani kropli wody.
> > > > Takie spagetti - gwarantuję - po ugotowaniu będzie AL DENTE !!!
>
> > > NAWET UGOTOWANE DO CAŁKOWITEJ UTRATY POSMAKU SUROWIZNY !!!
>
> > > - oświadcza, co następuje - Panslavista trenowany przez Marudę
> > > szpagetkami o
> > > różnym stopniu surowizny nazywanej przez nią AL DENTE - tłumaczy ją
> > > tylko
> > > nieznajomość języka włoskiego, dzięki czemu całe to "al dente" znaczy
> > > "wal
> > > dęte"... :-P))))))))))))))))))
> > > Ach te kobieciny!!!
>
> > Co to sa, te "szpagetki"?
>
> > J-itede- Ukryj cytowany tekst -
>
> > - Pokaż cytowany tekst -
>
> Nie oglądałeś dobranocek - tutaj czeskich "Staflik i Spagetka"?
> A wiesz co to szpagat?
Jasne ze nie. Przeciez ja nie ogladam dobranocek.
J-itede
No tak, za mała ta stawka.
Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego spagato czyli szpagat (sznurek, a nie
rozkraczność, zbereźniku).
|