Data: 2008-06-10 12:08:30
Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: J-23 <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 10 Cze, 13:06, "Panslavista" <p...@h...com> wrote:
> "J-23" <k...@g...pl> wrote in message
>
> news:5193d9a8-f457-47b6-8281-4dfe6c966c96@f36g2000hs
a.googlegroups.com...
> On 10 Cze, 09:49, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
>
>
>
> > On 10 Cze, 08:50, J-23 <k...@g...pl> wrote:
>
> > > On 9 Cze, 11:57, "Panslavista" <p...@h...com> wrote:
>
> > > > "Panslavista" <p...@h...com> wrote in message
>
> > > >news:g2iupi$g4m$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> > > > > "MONI|<A" <moni|<a...@p...wp.pl> wrote in message
> > > > >news:484cf2b9@news.home.net.pl...
>
> > > > >>> Zawsze mam problem z odmierzeniem prawidłowej porcji makaronu
> > > > >>> spageti.
> > > > >> Albo
> > > > >>> ugotuje za duzo albo z malo. Wiem ze jest takie urzadzonko z
> > > > >>> dziurka
> > > > >>> ktora
> > > > >>> wskazuje wlasciwa grubosc wiąchy makaronu. Dotychczas jej nie
> > > > >>> znalazlem
> > > > >>> w
> > > > >>> sklepie. A moze macie jakis inny sposob?
> > > > >>> Pozdrawiam
> > > > >>> Krzysiek
>
> > > > >> NA opakowaniu z makaronem jest zawsze określona masa.
> > > > >> Jesli wiesz ile (g) zjadasz zazwyczaj, wystarczy mniej więcej
> > > > >> podzielić
> > > > >> na
> > > > >> takie porcje paczkę makaronu.
> > > > >> Wydzielona porcję ugotować , resztę porcji zapakowac w woreczki
> > > > >> opisać i
> > > > >> gotowe. Waga ani żadne specjalne urządzonko do tego nie jest
> > > > >> potrzebne
>
> > > > > Myszlenie godne nastojaszcziej komunistki i komunisty. Waga taka
> > > > > tania i
> > > > > dostępna, a przede wszystkim bardzo przydatna w kuchni nawet dla
> > > > > bardzo
> > > > > zaawansowanych kuchmistrzów.
> > > > > Na Allegro:
> > > > >http://www.allegro.pl/item372158011_elektroniczna_w
aga_kuchenna_inox_...
>
> > > > > Zastosowanie bardziej szerokie niż urządzenie z różnymi otworami
> > > > > (naukowa
> > > > > i techniczna nazwa - kalibrator), jak zwykle pobite tylko przez gest
> > > > > zwany
> > > > > tip-top czyli "kółko" zrobione przy pomocy palca wskazującego i
> > > > > kciuka,
> > > > > jako bardziej uniwersalne, co nieznaczy, że spagetti będzie po
> > > > > odmierzeniu
> > > > > TIP-TOP.
> > > > > P.S.
> > > > > Ruski szpieg J-23 opisuje szpagacik, którego nie ma w instrukcjach
> > > > > WŁOSKIEJ maszynki do spagetti firmy MARCATO, w której na spagetti
> > > > > wystarczy zwykła mąka pszenna (wrocławska, poznańska, szymanowska,
> > > > > babuni
> > > > > i jaka jeszcze kto woli), aby tylko na 1 (słownie - jeden) kg
> > > > > zastosować
> > > > > 10 jajek i ani kropli wody.
> > > > > Takie spagetti - gwarantuję - po ugotowaniu będzie AL DENTE !!!
>
> > > > NAWET UGOTOWANE DO CAŁKOWITEJ UTRATY POSMAKU SUROWIZNY !!!
>
> > > > - oświadcza, co następuje - Panslavista trenowany przez Marudę
> > > > szpagetkami o
> > > > różnym stopniu surowizny nazywanej przez nią AL DENTE - tłumaczy ją
> > > > tylko
> > > > nieznajomość języka włoskiego, dzięki czemu całe to "al dente" znaczy
> > > > "wal
> > > > dęte"... :-P))))))))))))))))))
> > > > Ach te kobieciny!!!
>
> > > Co to sa, te "szpagetki"?
>
> > > J-itede- Ukryj cytowany tekst -
>
> > > - Pokaż cytowany tekst -
>
> > Nie oglądałeś dobranocek - tutaj czeskich "Staflik i Spagetka"?
> > A wiesz co to szpagat?
>
> Jasne ze nie. Przeciez ja nie ogladam dobranocek.
>
> J-itede
>
> No tak, za mała ta stawka.
> Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego spagato czyli szpagat (sznurek, a nie
> rozkraczność, zbereźniku).
sznurek po wlosku to: laccio, troche jak lasso
makaron to: maccheroni
nitka to: bagnato
Nie znam wloskiego slowa "spagato"?
J-itede
|