Data: 2003-03-30 20:27:39
Temat: Re: problem serowy pl->de
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Biermann wrote:
> Moze znajdzie sie ktos kto mi pomoze. Problem w tym, ze w Niemczech nie
> dostane ser bialego w konsystencji takiej jak w Polsce. Tu mamy cos
> takiego jak gzika. Ok, moglabym to odsaczyc, ale brakuje mi jakos cegiel
> (tak robi moj tato przy wyrobie sera koziego). Probowalam kiedys tak
> recznie, ale pozniej nie starczalo Mobilatu na bole miesni.
> Wie kto moze jak ten polski bialy ser przeliczac na niemiecki Quark?
zależy do czego ci to potrzebne. Możesz kupić Schichtkäse i odsączyć na
sitku, najbardziej odpowiada polskiemu serowi. Ja robię np. pierogi na
normalnym Quarku i jakoś uchodzą w praniu, na Schichtkäse są lepsze, ale
też trochę drożej wychodzi. Do sernika możesz z powodzeniem wziąć Quark
1:1.
W razie co, cegły kupisz w najbliższym Obi albo Praktikerze ;-)
Pozdrowienia z Berlina, 120km od Słubic.
Waldek
|