Data: 2003-12-09 10:23:11
Temat: Re: problem z feta
Od: "Corrina" <c...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krzysztof" <d...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:br43o4$jvc$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam szanownych grupowiczow:-)
>
> Mam pytanie odnosnie sera fety w salatce. Co zrobic aby nie kruszyl sie on
w
> salatce?
>
Prawdziwa grecka feta, nawet ta przywieziona z Grecji a nie kupowana w
naszych sklepach jako grecka (nawet jeśli faktycznie taka jest) też się
rozpadnie, taka jej natura.(broń Boże nie wszystkie polskie podróbki fety,
bo one z fetą nic ale to totalnie nic nie maja wspólnego ! Chyba tylko
nazwę) Dlatego Grecy kroją zawsze do sałatki duże kawałki, takie grube duże
plastry i kładą na czubek całej sałatki. W ogóle sałatki greckiej nie
powinno się mieszać w jakiejś misce a już na pewno nie pozwalać jej długo
leżeć w takiej pomieszanej konsystencji. Skrojone ważywa najlepiej od razu
położyć na talerze nie mieszając nic tylko np kładąc warstwami a na sam
wierzch plaster fety (np grubości 2 cm prostokąt 5 cm na 8 cm). Posypać
oregano a całą resztę przyprawiania czyli oliwę , sól i pieprz zostawić
zjadającemu sałatkę. Tak zawsze robią w Grecji, przetestowałam ze 100 razy
:)
pozdrawiam
Kasia
|