Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: problem z masą do ciasta
Date: Tue, 03 Apr 2001 17:59:21 +0200
Organization: LubMAN UMCS
Lines: 32
Message-ID: <3...@p...pulawy.pl>
References: <9a9bn6$reo$1@slimek.man.lublin.pl> <9a9ch5$m04$1@zeus.man.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: is-1.man.pulawy.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: slimek.man.lublin.pl 986313710 18944 195.117.173.50 (3 Apr 2001 16:01:50
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: 3 Apr 2001 16:01:50 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48568
Ukryj nagłówki
Witam grupę !
Od niedawna czasami się odzywam w postach .Spróbuje również tym razem.
Ja także robię masy do ciast , ale głownie są to śmietanowe lub
karpatkowe( na bazie bydyniu0 choć zdażały się też typowo jajeczne (z
jajek ubijanych na parze).
Czasami wykonuje również masę bardzo lekką w konsystencji i przepyszną -
składa sie na nią 1 kostka masła roślinnego (ale w kostce ) czasami daję
pół na pół z masłem tradycyjnym lub margaryna Palma . To miksuję z 10
łyżkami cukru pudru (może być mniej jełsi ktoś woli mniej słodkie)Do
tego należy dodac sok z 1/2 cytryny (do każdej masy zreszta dodaje sok
dla lepszzego smaku ) Po zmiksowaniu do białości powoli dodawać 1/4l
moze byc ciut więcej kefiru lub kwaśnego mleka cały czas ucierajac
mikserem. Jeśli masa zaczyna się warzyc proponuję następujący sposób :
zagotować wodę w czajniku i do ucieranej masy wlać wrżatku na oko ok.
1/4 szklanki.Ucierać jeśli jeszcze sie waży znów dolać wrzątku juz
bardzo małymi ilościami. Ciągle ucierać. podczas ucierania obserwowąc
czy zmasy z boku naczynia wydzielił się płyn. Odlać ten płyn delkiatnie
przechylając naczynie i znów ucierać ale nie za długo . Wtedy masa
powinna być ekstar puszysta.Wszyscy, którzy jedli cisto WZ z nią własnie
zachwycali sie delikatnością tej masy. Mam nadzieję, że ten sposób
ratowania zwarzonej masy komuś sie przyda.Tak wogóle to do mas głównie
uzywam właśnie masła rośłinnego w kostce lub prawdziwego.
Smacznego i powodzenia z wiosennymi, ciepłymi uśmiechami Aniab
|