Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ti`Ana" <y...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prosba o pomoc - sos
Date: Wed, 2 Oct 2002 14:55:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <aneqcf$ehh$1@news2.tpi.pl>
References: <aneoi8$7ir$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
<anep3h$ak4$1@news.tpi.pl> <anepcn$cck$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "Ti`Ana" <y...@g...pl>
NNTP-Posting-Host: c8-128.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1033563343 14897 62.21.8.128 (2 Oct 2002 12:55:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Oct 2002 12:55:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127712
Ukryj nagłówki
Użytkownik "biedronka" <b...@b...net.pl> napisał w wiadomości
news:anepcn$cck$1@news.tpi.pl...
> no tak ... :) dziekuje za porady, ale moje obycie w kuchni jeszcze nie
jest
> na tyle dobre zeby wiedziala jak takowe zrobic :), a ze i czsu nie mam za
> wiele nie moge za dlugo grzebac w sieci :) ... tak wiec gdybyscie byli tak
> mili i podali mi przepisy na te cudenka. bede wdzieczna.
Powycinane z wczorajszego wątku
Serowy Krysi T.
zagrzac mleka i smietany (tak razem ze 3/4 szklanki, nieco wiecej
mleka niz smietany) z czosnkiem rozwalkowanym na amen, osobno
zetrzec bardzo duzo ostrego zoltego sera (cheddar, oczywisice,
najlepszy), wymieszaj z maka kartofl. do pokrycia sera, wrzuc na
cieply plyn czosnkowy (bron boze za gorace bo sie zdenerwuje i
zwarzy), mieszac - podgrzewac, do zawrzenia, jak za geste -
wiadomo co robic, jak za rzadkie, tez ;)))
Beszamel Halszczaka
1. Rozgrzewamy masełko, tak z pół kostki.
2. Sypiemy na nie mąkę, tak ze 3-4 łyżki.
3. Zasmażamy na biało.
4. Wlewamy półtora szklanki śmietany (obowiązkowo 30%).
5. Podgrzewamy, ciągle mieszając (uważając, aby nie zawrzało, bo się zważy i
nici z sosiku).
6. Jeżeli zrobią się grudki (małe!!), możemy przetrzeć przez drobne sitko.
7. Polewamy canelloni i podajemy (względnie zapiekamy).
Ad. 4. Zamiast śmietany można dać mleko, ale (moim skromnym zdaniem) to nie
jest to.
Beszamel Joli L-L
2 lyzki masla
2 lyzki maki
2 szklanki mleka
sol, bialy pieprz galka muszkatolowa : do smaku
maslo roztopic na patelni, wymieszac z maka, nchwile smazyc razem - nie
rumieniac, dodac ZIMNE mleko energicznie mieszajac trzepaczka , zagotowac i
gotowac ok. 6-8 min na malym ogniu. Doprawic do smaku.Do warzyw, zapiekanek,
drobiu
Pozdrawiam
Ola [Ti`Ana]
--
"Są rzeczy, które albo rozumie się w lot, nawet bez słów,
albo nigdy się ich nie zrozumie."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=391881
|