Data: 2002-10-02 12:55:48
Temat: Re: prosba o pomoc - sos
Od: "Ti`Ana" <y...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "biedronka" <b...@b...net.pl> napisał w wiadomości
news:anepcn$cck$1@news.tpi.pl...
> no tak ... :) dziekuje za porady, ale moje obycie w kuchni jeszcze nie
jest
> na tyle dobre zeby wiedziala jak takowe zrobic :), a ze i czsu nie mam za
> wiele nie moge za dlugo grzebac w sieci :) ... tak wiec gdybyscie byli tak
> mili i podali mi przepisy na te cudenka. bede wdzieczna.
Powycinane z wczorajszego wątku
Serowy Krysi T.
zagrzac mleka i smietany (tak razem ze 3/4 szklanki, nieco wiecej
mleka niz smietany) z czosnkiem rozwalkowanym na amen, osobno
zetrzec bardzo duzo ostrego zoltego sera (cheddar, oczywisice,
najlepszy), wymieszaj z maka kartofl. do pokrycia sera, wrzuc na
cieply plyn czosnkowy (bron boze za gorace bo sie zdenerwuje i
zwarzy), mieszac - podgrzewac, do zawrzenia, jak za geste -
wiadomo co robic, jak za rzadkie, tez ;)))
Beszamel Halszczaka
1. Rozgrzewamy masełko, tak z pół kostki.
2. Sypiemy na nie mąkę, tak ze 3-4 łyżki.
3. Zasmażamy na biało.
4. Wlewamy półtora szklanki śmietany (obowiązkowo 30%).
5. Podgrzewamy, ciągle mieszając (uważając, aby nie zawrzało, bo się zważy i
nici z sosiku).
6. Jeżeli zrobią się grudki (małe!!), możemy przetrzeć przez drobne sitko.
7. Polewamy canelloni i podajemy (względnie zapiekamy).
Ad. 4. Zamiast śmietany można dać mleko, ale (moim skromnym zdaniem) to nie
jest to.
Beszamel Joli L-L
2 lyzki masla
2 lyzki maki
2 szklanki mleka
sol, bialy pieprz galka muszkatolowa : do smaku
maslo roztopic na patelni, wymieszac z maka, nchwile smazyc razem - nie
rumieniac, dodac ZIMNE mleko energicznie mieszajac trzepaczka , zagotowac i
gotowac ok. 6-8 min na malym ogniu. Doprawic do smaku.Do warzyw, zapiekanek,
drobiu
Pozdrawiam
Ola [Ti`Ana]
--
"Są rzeczy, które albo rozumie się w lot, nawet bez słów,
albo nigdy się ich nie zrozumie."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=391881
|