Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Paprika" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prośba o przepis na tort makowy
Date: Sat, 8 Dec 2007 16:43:16 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 57
Message-ID: <fjee4n$7f$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fje6ej$6dp$1@atlantis.news.tpi.pl> <fje7g2$evs$1@news.onet.pl>
<fje87d$s2$1@nemesis.news.tpi.pl> <fje9mc$egr$1@inews.gazeta.pl>
<fjebid$lo3$1@atlantis.news.tpi.pl> <fjectg$rjp$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aajq106.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1197128663 239 83.4.250.106 (8 Dec 2007 15:44:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 Dec 2007 15:44:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:307166
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fjectg$rjp$1@inews.gazeta.pl...
> Paprika pisze:
>
>> Jaaaasne, że chce! Po 18 lece do sklepu, mam nadzieje ze sie zgramy;)
>
> Nie wpisałam w przepisie maku, ma być go 25 dag.
>
>> Co do maku - mam mały problem - zepsutą maszynkę... Więc pytanie brzmi -
>> czy może być masa makowa w puszce albo zwykły moczony mak?
>
> W braku maku...
> Myślę, że może być z puszki, choć opinie o nim krążyły tu rozmaite.
>
> Masa:
> 3 duże jaja,
> 20 dag cukru,
> 25 dag masła,
> kieliszek spirytusu,
> 3-4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
> Masło ucierasz z puszystym wcześniej zrobionym koglem moglem (żółtka +
> cukier). Parzysz "kawę" z 3-4 dobrych łyżeczek w małej połowie szklanki
> wody. Do masy dodajesz po łyżeczce ostudzonej przecedzonej "kawy", ciągle
> ucierając. I spirytus.
> Tej masy może być mało, by tort przełożyć i posmarować, szczególnie, jeśli
> zrobisz trzy krążki - pomnóż ilość w takim przypadku przez 2 lub 1,5.
> Nie będzie to biała masa, ale koloru lekko kawowego, ale i tak ładnie
> kontrastuje z makowym ciastem.
>
> Jasna może być cytrynowa.
> Na wszelki wypadek:
> 25 dag masła,
> 20 dag pudru,
> 3 jaja,
> 2 cytryny
>
> Gotujesz ponakłuwane cytryny kilka razy, odlewając wodę. Gdy są miękkie,
> ostudzone przecierasz przez sito. Jaja z cukrem ubijasz na parze na
> pulchną masę, a masło na pianę, osobno oczywiście. Wszystko łączysz.
> Prawdopodobnie będzie za mało kwaśne - dodajesz sok z kolejnej cytryny.
>
> Jednak do ciasta makowego imho lepsza jest masa kawowa.
ba... widział kto mak z cytryną?
wielkie dzięki, jestem pod wrażaniem i pod kompem (w przerwach między
lepieniem pierogów hihi) więc jeśli coś Ci się jeszcze przypomni to pisz!
ale obraz tortu jest coraz wyraźniejszy:)
--
Paprika
|