Data: 2007-12-08 15:43:16
Temat: Re: prośba o przepis na tort makowy
Od: "Paprika" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fjectg$rjp$1@inews.gazeta.pl...
> Paprika pisze:
>
>> Jaaaasne, że chce! Po 18 lece do sklepu, mam nadzieje ze sie zgramy;)
>
> Nie wpisałam w przepisie maku, ma być go 25 dag.
>
>> Co do maku - mam mały problem - zepsutą maszynkę... Więc pytanie brzmi -
>> czy może być masa makowa w puszce albo zwykły moczony mak?
>
> W braku maku...
> Myślę, że może być z puszki, choć opinie o nim krążyły tu rozmaite.
>
> Masa:
> 3 duże jaja,
> 20 dag cukru,
> 25 dag masła,
> kieliszek spirytusu,
> 3-4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
> Masło ucierasz z puszystym wcześniej zrobionym koglem moglem (żółtka +
> cukier). Parzysz "kawę" z 3-4 dobrych łyżeczek w małej połowie szklanki
> wody. Do masy dodajesz po łyżeczce ostudzonej przecedzonej "kawy", ciągle
> ucierając. I spirytus.
> Tej masy może być mało, by tort przełożyć i posmarować, szczególnie, jeśli
> zrobisz trzy krążki - pomnóż ilość w takim przypadku przez 2 lub 1,5.
> Nie będzie to biała masa, ale koloru lekko kawowego, ale i tak ładnie
> kontrastuje z makowym ciastem.
>
> Jasna może być cytrynowa.
> Na wszelki wypadek:
> 25 dag masła,
> 20 dag pudru,
> 3 jaja,
> 2 cytryny
>
> Gotujesz ponakłuwane cytryny kilka razy, odlewając wodę. Gdy są miękkie,
> ostudzone przecierasz przez sito. Jaja z cukrem ubijasz na parze na
> pulchną masę, a masło na pianę, osobno oczywiście. Wszystko łączysz.
> Prawdopodobnie będzie za mało kwaśne - dodajesz sok z kolejnej cytryny.
>
> Jednak do ciasta makowego imho lepsza jest masa kawowa.
ba... widział kto mak z cytryną?
wielkie dzięki, jestem pod wrażaniem i pod kompem (w przerwach między
lepieniem pierogów hihi) więc jeśli coś Ci się jeszcze przypomni to pisz!
ale obraz tortu jest coraz wyraźniejszy:)
--
Paprika
|