Data: 2003-11-27 15:38:49
Temat: Re: proste i tanie salatki (P)
Od: "Bakino" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Proszę! Poratujcie przepisami lub linkami do przepisów na dobre,
> proste i tanie sałatki lub surówki!
Kapusta czerwona:
kapustę poszatkować, wrzucić na kilka minut do wrzątku, odcedzić. Dodać
posiekaną drobniutko cebulę, starte jabłko, sok z cytryny, sól i cukier.
Wymieszać odstawić na 15 minut i wsuwać.
Marchewka:
Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać majonez, zgnieciony ząbek czosnku i
ewentualnie troszkę pieprzu i soli.
Marchewka i biała rzodkiew:
Tyle samo marchewki co rzodkwi zetrzeć na tarce. Dodać jogurtu lub śmietany.
Troszkę pieprzu i soli i gotowe. Zamiast rzodkwi można dać czarną rzepę.
Seler naciowy:
selera pokroić, dodać puszkę kukurydzy, majonez, pieprz, sól i zioła
prowansalskie.
Kapusta biała:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, posiekać koperek, wlać
troszkę oliwy, soli, cukru, pieprzu i soku z cytryny. Ewentualnie można
dodać jeszcze kukurydzę.
Buraczana:
Buraki umyć, ugotować lub upiec, obrać, zetrzeć. Dodać starte jabłko,
posiekaną cebulkę, troszkę chrzanu i ewentualnie soli i pieprzu. Sok z
cytryny też byłby w małych ilościach wskazany.
Cukinia:
Małą cukinię umyć, nie obierać skórki, pokroić w kosteczkę, dodać majonezu,
wyciśnięty ząbek czosnku i szczypiorek. Można też drobno pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę.
Kapusta pekińska:
kapuchę poszatkować, żółta paprykę pokroić w kosteczkę, zalać to sosem
koperkowym (gotowy knorra jest spoko): koperek, oliwa, sok z cytryny, sól,
cukier.
Sałata z pomidorami:
sałatę umyć, porwać (nie kroić nożem), pomidory pokroić w duże kawałki,
wymieszać i zalać sosem vinigret.
Groszek:
puszkę groszku odsączasz z zalewy, dodajesz posiekaną cebulkę, szczypiorek i
majonez oraz troszkę pieprzu. Mieszasz i jest pyszne.
Tyle mi na poczekaniu wpadło do głowy.
--
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
|