Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.man.poznan.pl!news-f
ra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!news-xfer.cox.net!peer01.cox.net!peer02.c
ox.net!cox.net!pd7cy1no!shaw.ca!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!co
rp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: proszę o rad
Date: Thu, 23 Oct 2003 10:42:43 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bn7tq2$css$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 41
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177318
Ukryj nagłówki
Nell wrote:
> Zwracam się do was z nie lada problemem.
[...]
> wyobraźnia kulinarna wpadnie na to, co można by ciekawego zrobić z takich
> produktów jak: mąka, ryż, makaron, mleko, jogurt, jajo (białko), cielęcina,
> kurczak, indyk, dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, słodka śmietanka max 9%,
> oliwa z ol, ziemniaki, marchew, buraki, sałata, szpinak, seler, pomidory,
> groszek, ogórki, dynia, rabarbar, zioła.
Cielecine (kurczaka, lub rybe) pokroic w plastry, obtoczyc w bialku i
mace i delikatnie podsmazyc na oliwie z oliwek, na malym gazie, tylko az
sie troche zezloci. Podlac rosolem niskotluszczowym, skropic cytryna i
dusic 10 minut. Mozna dodac kapary lub ziola. podac z makaronem lub ryzem.
Upiec ziemniaki w mundurkach przekroic na pol jak lodki (uudki),
wydrazyc. Zrobic puree z ziemniakow, smietanki, przypraw, wlozyc z
powrotem do lodek, wstawic pod opiekacz i przypiec. Podac z gotowanym
groszkiem, posypac wszystko koperkiem.
Seler i marchew zetrzec na tarce, dobrze przyprawic ziolami. Przelozyc
warstwami z ryba - warzywa na dno, ryba w srodku, warzywa na wierzch -
przykryc folia i zapiec.
Indyka nadziac ziolami pod skora, udusic w chudym rosole, polac sosem z
pomidorow - posiekac obrane surowe pomidory, doprawic ziolami, podsmazyc
chwile na oliwie. Albo podac surowa salatke z pomidora i ogorka.
Marchew i groszek udusic na miekko z woda plus troche ziol i oliwy,
dodac piersi kurczaka, dusic az miekkie. Podac z ryzem. Posypac
pietruszka lub koperkiem.
Deser - Dynie pokroic w kostke, udusic na miekko w wodzie z dodatkiem
cukru. Odlac, zrobic puree. Osobno zrobic to samo z rabarbarem, w malej
ilosci wody, nie odlewac. Polaczyc, doprawic smietanka. Zapiec az sie
wierzch zrumieni.
Jak cos jeszcze wymysle, dam znac.
Magdalena Bassett
|