Data: 2003-10-23 17:42:43
Temat: Re: proszę o rad
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nell wrote:
> Zwracam się do was z nie lada problemem.
[...]
> wyobraźnia kulinarna wpadnie na to, co można by ciekawego zrobić z takich
> produktów jak: mąka, ryż, makaron, mleko, jogurt, jajo (białko), cielęcina,
> kurczak, indyk, dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, słodka śmietanka max 9%,
> oliwa z ol, ziemniaki, marchew, buraki, sałata, szpinak, seler, pomidory,
> groszek, ogórki, dynia, rabarbar, zioła.
Cielecine (kurczaka, lub rybe) pokroic w plastry, obtoczyc w bialku i
mace i delikatnie podsmazyc na oliwie z oliwek, na malym gazie, tylko az
sie troche zezloci. Podlac rosolem niskotluszczowym, skropic cytryna i
dusic 10 minut. Mozna dodac kapary lub ziola. podac z makaronem lub ryzem.
Upiec ziemniaki w mundurkach przekroic na pol jak lodki (uudki),
wydrazyc. Zrobic puree z ziemniakow, smietanki, przypraw, wlozyc z
powrotem do lodek, wstawic pod opiekacz i przypiec. Podac z gotowanym
groszkiem, posypac wszystko koperkiem.
Seler i marchew zetrzec na tarce, dobrze przyprawic ziolami. Przelozyc
warstwami z ryba - warzywa na dno, ryba w srodku, warzywa na wierzch -
przykryc folia i zapiec.
Indyka nadziac ziolami pod skora, udusic w chudym rosole, polac sosem z
pomidorow - posiekac obrane surowe pomidory, doprawic ziolami, podsmazyc
chwile na oliwie. Albo podac surowa salatke z pomidora i ogorka.
Marchew i groszek udusic na miekko z woda plus troche ziol i oliwy,
dodac piersi kurczaka, dusic az miekkie. Podac z ryzem. Posypac
pietruszka lub koperkiem.
Deser - Dynie pokroic w kostke, udusic na miekko w wodzie z dodatkiem
cukru. Odlac, zrobic puree. Osobno zrobic to samo z rabarbarem, w malej
ilosci wody, nie odlewac. Polaczyc, doprawic smietanka. Zapiec az sie
wierzch zrumieni.
Jak cos jeszcze wymysle, dam znac.
Magdalena Bassett
|