Data: 2003-05-29 13:06:31
Temat: Re: 'prowiant' na drog
Od: BaJarKa <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Netusia napisał:
> Ja poprosze o przepis na te laseczki - w zamian sluze przepisem na
> "piernik" z jablkami ;-)
Tyle samo wagowo mielonych orzechów (laskowych lub włoskich, mogą być
migdały), co cukru pudru. Na każde 25 dag orzechów - 2 białka. Otarta
skórka z cytryny, nie muszę mówić, że wyszorowanej?
Z mielonych orzechów, cukru, białek i skórki cytrynowej zagniatasz
ciasto, utaczasz z niego jak najcieńszy wałeczek i lukrujesz. Kroisz w
laseczki (można je zaginać w półkola) i pieczesz w słabo nagrzanym
piekarniku, na blasze nasmarowanej masłem lub oliwą (cienko)
Lukier z białka, cukru i odrobiny soku cytrynowego - daję 'na oko', ok.
szklanki cukru na 1 białko.
--
pa, Bjk.
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|