Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.a
stercity.net!not-for-mail
From: "Beata Księżyk" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przebioe z miesa mielonego
Date: Tue, 14 Oct 2003 22:04:18 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 54
Message-ID: <bmhkrh$1aa3$1@foka.acn.pl>
References: <KNSib.12790$Lo.198345@news.chello.at>
<1...@e...library.pl>
<00d801c39271$e69cc7a0$7100a8c0@ap.siedlce.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.76.60.24
X-Trace: foka.acn.pl 1066161841 43331 212.76.60.24 (14 Oct 2003 20:04:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Oct 2003 20:04:01 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176344
Ukryj nagłówki
Kopsiki paprykowe w sosie pomidorowym ze stronki http://www.mniammniam.pl
mięso mielone około 60 dag
dwie średniej wielkości cebule
jajko
4 łyżki tartej bułki
4 czubate łyżki oliwy
garść drobno posiekanej natki pietruszki
dwie czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki
dwie czubate łyżki przecieru pomidorowego
sól
świeżo zmielony pieprz
szklanka bulionu - może być z kostki rosołowej
cebula - obieram kroję na najdrobniejsze kawałki, na jakie mi się tylko uda.
Wrzucam na połowę rozgrzanej oliwy i cały czas mieszając smażę przez 2- 3
minuty. Cebulę wrzucam do mięsa, dodaję jajko, dwie łyżki tartej bułki,
pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz oraz dwie łyżki wody. To wszystko
przez chwilę wyrabiam dokładnie. Kiedy wszystkie składniki się połączą i
zmienią w jednolitą masę, robię z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtaczam w pozostałej bułce i smażę na oliwie do zrumienienia. W
garnku zagotowuję bulion i od razu wrzucam do niego usmażone kulki. Bulion
powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało, dolewam wody.
Dodaję przecier pomidorowy i gotuję potrawę na "wolnym" ogniu około pół
godziny. Sos pod koniec gotowania przyprawiam ostrą papryką, solą i
pieprzem - powinien mieć zdecydowany, ostry smak.
Kulki mięsne z ryżem
60 dag miesa mielonego z indyka
lyżka kaszy mannej
jajko
maly słoik papryki konserwowej
szkl bulionu drobiowego
2 lyzki maki ziemniaczanej
sos sojowy
4 lyzki oleju
zabek czosnku
dymka ze szczypiorkiem
sol pieprz chili i ryz
Czosnek i dymke drobno posiekac. Mieso wyrobic z kasza, jajkiem czosnkiem i
biala czescia dymki, posolic i popieprzyc. uformowac kulki podsmazyc na
oleju. Zalac goracym bulionem. Chwile gotowac. Wrzucic pokrojona w paski
papryke. Dusic 15 minut.Wywar doprawic maka ziemniaczana chilli sosjem
sojowym. Ryz ugotowac i posypac posiekanym szczypiorkiem z dymki.
uff.....
Beata
|