Data: 2003-10-14 20:04:18
Temat: Re: przebioe z miesa mielonego
Od: "Beata Księżyk" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kopsiki paprykowe w sosie pomidorowym ze stronki http://www.mniammniam.pl
mięso mielone około 60 dag
dwie średniej wielkości cebule
jajko
4 łyżki tartej bułki
4 czubate łyżki oliwy
garść drobno posiekanej natki pietruszki
dwie czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki
dwie czubate łyżki przecieru pomidorowego
sól
świeżo zmielony pieprz
szklanka bulionu - może być z kostki rosołowej
cebula - obieram kroję na najdrobniejsze kawałki, na jakie mi się tylko uda.
Wrzucam na połowę rozgrzanej oliwy i cały czas mieszając smażę przez 2- 3
minuty. Cebulę wrzucam do mięsa, dodaję jajko, dwie łyżki tartej bułki,
pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz oraz dwie łyżki wody. To wszystko
przez chwilę wyrabiam dokładnie. Kiedy wszystkie składniki się połączą i
zmienią w jednolitą masę, robię z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtaczam w pozostałej bułce i smażę na oliwie do zrumienienia. W
garnku zagotowuję bulion i od razu wrzucam do niego usmażone kulki. Bulion
powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało, dolewam wody.
Dodaję przecier pomidorowy i gotuję potrawę na "wolnym" ogniu około pół
godziny. Sos pod koniec gotowania przyprawiam ostrą papryką, solą i
pieprzem - powinien mieć zdecydowany, ostry smak.
Kulki mięsne z ryżem
60 dag miesa mielonego z indyka
lyżka kaszy mannej
jajko
maly słoik papryki konserwowej
szkl bulionu drobiowego
2 lyzki maki ziemniaczanej
sos sojowy
4 lyzki oleju
zabek czosnku
dymka ze szczypiorkiem
sol pieprz chili i ryz
Czosnek i dymke drobno posiekac. Mieso wyrobic z kasza, jajkiem czosnkiem i
biala czescia dymki, posolic i popieprzyc. uformowac kulki podsmazyc na
oleju. Zalac goracym bulionem. Chwile gotowac. Wrzucic pokrojona w paski
papryke. Dusic 15 minut.Wywar doprawic maka ziemniaczana chilli sosjem
sojowym. Ryz ugotowac i posypac posiekanym szczypiorkiem z dymki.
uff.....
Beata
|