Data: 2015-12-27 16:19:29
Temat: Re: przecier (słoikowy)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 24 Dec 2015 16:06:38 +0100, yapann napisał(a):
> czy przeciery pomirodowe ze słoiczka możn a wg Was jeść na surowo (bez
> podgrzania)?
> jak sądzę można (a nawet mniej strat bez podgrzania) no ale chciałam dopytać
> co Wam wiadomo.
>
> Truchła pomidorów zimową porą odstraszają wiórem, a jakieś szersze dostępne
> żródła potasu by się przydały ..
Potasu? - do tego aż nadto wystarczą banany, ziemniaki. Pomidory to nie
jedyne źródło potasu, no i co ma podgrzewanie do składu pierwiastkowego
(tu: potasu)?
Natomiast jesli chodzi o likopen, to tu pomidory są niezastąpione - surowe
i zwłaszcza w przetworach, gdzie taki np DOBRY ketchup czy zagęszczony
przecier mają go wielokrotnie więcej ze względu na zagęszczenie masy
pomidorowej, a podgrzewanie również wcale tu nie szkodzi.
--
XL
O smoleńskiej katastrofie będziemy wciąż Polakom przypominać - dopóki nie
zostanie należycie wyjaśniona!
Nie ma zgody na raport skompromitowanej ucieczką Anodiny w tej sprawie!
|