Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "yapann" <y...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przecier (słoikowy)
Date: Sun, 17 Jan 2016 23:15:30 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 51
Message-ID: <n7h3ph$ir$1@node2.news.atman.pl>
References: <n5h1lo$l4u$1@node1.news.atman.pl>
<u9xyia19wi1u$.1ngcskjkqrzqv$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 89-67-211-92.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1453068913 603 89.67.211.92 (17 Jan 2016 22:15:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Jan 2016 22:15:13 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <u9xyia19wi1u$.1ngcskjkqrzqv$.dlg@40tude.net>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8089.726
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8089.726
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:368869
Ukryj nagłówki
banany nie - z powodów innych. (w tym - kalorii);
ziemniaki - no wiadomo że nie samym ziemniakiem się je, a potac jest
potrzebny też w daniach gdzie jest sód - a nie tylko przy okazji obiadu
oczywicie jak piszesz chodzi o zlożone źródła (nie tylko sam potas i
koniec) - ale różne kombinacje które nasze przeowdy znają od ewolucyjnych
pokoleń :p.
(z resztą akurat pomidorowe klimaty lubię - i zastąpić całkowicie pomidora
całkowicie czym innym co nie jest pomidorem w jakiś spośób - nie godzę się
:) )
ps: co do trwałości przecieru po otwarciu - to zalwewam minimalną warstwą
oleju/oliwy - to się nie psuje zaraz (nie pleśnieje), bo powietrza tam oleje
nie wpuszczają
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:u9xyia19wi1u$.1ngcskjkqrzqv$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 24 Dec 2015 16:06:38 +0100, yapann napisał(a):
>
>> czy przeciery pomirodowe ze słoiczka możn a wg Was jeść na surowo (bez
>> podgrzania)?
>> jak sądzę można (a nawet mniej strat bez podgrzania) no ale chciałam
>> dopytać
>> co Wam wiadomo.
>>
>> Truchła pomidorów zimową porą odstraszają wiórem, a jakieś szersze
>> dostępne
>> żródła potasu by się przydały ..
>
> Potasu? - do tego aż nadto wystarczą banany, ziemniaki. Pomidory to nie
> jedyne źródło potasu, no i co ma podgrzewanie do składu pierwiastkowego
> (tu: potasu)?
> Natomiast jesli chodzi o likopen, to tu pomidory są niezastąpione -
> surowe
> i zwłaszcza w przetworach, gdzie taki np DOBRY ketchup czy zagęszczony
> przecier mają go wielokrotnie więcej ze względu na zagęszczenie masy
> pomidorowej, a podgrzewanie również wcale tu nie szkodzi.
> --
>
> XL
> O smoleńskiej katastrofie będziemy wciąż Polakom przypominać - dopóki nie
> zostanie należycie wyjaśniona!
> Nie ma zgody na raport skompromitowanej ucieczką Anodiny w tej sprawie!
|