Data: 2004-12-30 11:44:34
Temat: Re: przekaska
Od: "Dawid" <n...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aga" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:cr0jpl$7kp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam grupowiczow:)
> Poszukuje jakis ciekawych przekasek na stol Sylwestrowy, blagam
pomozcie:))
> Pozdrawiam
Kurczaka pociąć w paski(lub większą kostkę) i wrzucić do marynaty (sok z
cytryny +sos sojowy w proporcjach 1:1, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
praskę, łyżka ziół prowansalskich, 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego).
Pomarynować jakieś 2 godziny i wrzucić na patelnie. Smażyć z pokrojoną w
drobną kosteczkę czerwoną papryką, aż się zabrązowi. Można podawać na
gorąco lub na zimno (wtedy musi być bardziej ostry). Do tego kurczaka
robię sos miętowy (świeża mięta, pietruszka, sól, pieprz ziołowy miksowane
z jogurtem lekko zmrożony). Kurczaczek jest soczysty i przyjemnie ostry, a
zimny sos miętowy wieńczy dzieło ;)
Można też smażyć większe kawałki kurczaka i podawać z ryżem jako danie
obiadowe.
To mój debiut więc mam nadzieje że się spodoba ;)
Pozdrawiam
Dawid
|