Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przekąski na impreze
Date: Fri, 1 Jun 2007 09:57:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <f3ojj1$kdu$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f3mtic$fa5$1@news.onet.pl> <f3ojlg$ri4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbx38.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1180684707 20926 83.6.213.38 (1 Jun 2007 07:58:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 1 Jun 2007 07:58:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000746-1, 2007-05-31), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297139
Ukryj nagłówki
"flower" <f...@w...pl> wrote in message
news:f3ojlg$ri4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "ipkisipki" <i...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:f3mtic$fa5$1@news.onet.pl...
> > Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
> > pomocy!!
>
> Dobrze się sprawdza sałatka z chińskich zupek (przepis z tej grupy):
>
> zupki najlepiej VIFON (jedna ostra i jedna łagodna)
> pół piersi z kurczaka (jak ktoś lubi to może być cała, ja daję
> całą)
> kapusta pekińska
> puszka czerwonej fasoli
> majonez
>
> Bierzemy makaron z zupek, kruszymy na dość grube kawałki i wsypujemy
> do miski. _NIE_ zalewamy wrzątkiem ani niczym. Podsmażamy pokrojoną
> na drobno pierś kurczaka, można troszkę przyprawić ale nie za bardzo
> (czasem dodaję trochę curry bo nie mogę się oprzeć). Dodajemy tę
> pierś do makaronu. Dosypujemy do tego pokrojoną w grubą kostkę
> kapustę pekińskią (jak mówiłam, jestem nieproporcjonalna- na oko,
> tak żeby ta kapusta nie była podstawowym składnikiem sałatki)i
> wsypujemy puszkę fasoli. Przyprawiamy ten cały zestaw tymi sypkimi
> przyprawami z zupek. Moim zdaniem nie należy dodawać zupkowego
> tłuszczu, wystarczy ten w majonezie. Na koniec dodajemy do tego
> majonez. Dość dużo- ten makaron zrobi się miękki właśnie od
> majonezu, i musi mieć szansę na nasiąknięcie- ale bez przesady, żeby
> to wszystko w tym majonezie się nie rozpłynęło. Najlepiej jest
> dodawać po trochu i mieszać, wtedy widać czy jeszcze czy już. Jak
> osiągniemy stan "już wystarczy", przychodzi najtrudniejszy moment:
> to powinno z półtorej- dwie godziny postać, żeby makaron rozmiękł.
>
> --
> "Żałuj za dowcipy, synu!"
> Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
Biedny ten ktoś, kto na to wpadł. A makaron ryżowy też można kupić. I
normalnie ugotować.
|