Data: 2004-05-12 19:43:38
Temat: Re: przepis na omlet - z truskawkami, z sosem pomaranczowym
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maciek wrote:
> > Omletow sa dziesiatki. Czy chodzi o jakis konkretny, czy ogolna metode
> > robienia omletow?
>
> Jak bys mogla podac twoj ulubiony przepis na omlet to bylbym wdzieczny.
>
> pozdrawiam maciek
Ja robie omlety nieortodoksyjne, poniewaz dodaje do nich mleko i make. Ktos
inny moze podac Ci sposob na te klasyczne omlety, ja podam Ci przepis na
moj ulubiony omlet:
Omlet z truskawkami
na jedna srednia patelnie
2 jajka
4 lyzki mleka
2 lyzki maki
truskawki, obrane z szypulek, pokrojone w kawalki i posypane cukrem
bita smietana lub sos smietanowo-waniliowy
cukier puder
Zoltka zmieszac z maka, dodac mleko, wymieszac. Ubic piane z bialek,
wymieszac delikatnie z zoltkami, wylac na srednio goraca patelnie z
roztopionym maslem, przykryc pokrywka. Gdy powierzchnia omletu zmatowieje,
rozprowadzic na jednej polowie truskawki, podwazyc brzeg drugiej polowy i
przykryc truskawki skladajac omlet na pol. Podac natychmiast, z bita lub
kwasna smietana, posypany cukrem pudrem, najlepiej na ogrzanym talerzu, co
pomaga utrzymac puszystosc omletu kilka chwil popodaniu.
Sos smietanowo-waniliowy
1/4 szklanki smietanki kremowki
1/4 szklanki kwasnej smietany
2-3 lyzki cukru waniliowego domowej roboty, lub 1 lyzeczka cukru
waniliowego z paczki+2 lyzki cukru, albo 1 lyzeczka esencji waniliowej+2
lyzki cukru
Skadniki sosu wymieszac, odstawic na 10 minut, znow wymieszac i podac.
Ten sam sposob robienia omletu jak powyzej mozna zastosowac do omletu z
sosem pomaranczowym (zamiast truskawek):
Sos pomaranczowy
3 pomarancze
1 lyzka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
Wyszorowac pomarancze w cieplej wodzie za pomoca szczoteczki i osuszyc.
Zetrzec skorke z 2 pomaranczy na tarce z drobnymi oczkami, starajac sie
scinac tylko cienka wierzchnia warstwe. Obrac 2 pomarancze i pokroic w male
kawalki. Wycisnac sok z trzeciej pomaranczy. Zagotowac syrop z cukru i
soku, gotowac na mocnym ogniu przez 5 minut. Dodac otarta skorke z
pomaranczy, sok z cytryny i pokrojone pomarancze, i dalej gotowac na mocnym
ogniu przez 5-10 minut, mieszajac i pilnujac, zeby sie nie przypalilo.
Przelac do szklanego naczynia i podac na cieplo. Zimny sos mozna podgrzac w
mikrofalowce (przykryty, bo pryska).
Jak kto lubi, mozna dodac laske cynamonu do gotujacego sie syropu, potem ja
wyjac, oplukac i osuszyc, umiescic w sloiku, zasypac cukrem. Uzywac ten
cukier do kawy czy wypiekow.
Magdalena Bassett
|