Data: 2001-09-19 11:02:25
Temat: Re: przyprawy
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
- bazylia - nie, bo suszona to kompletne siano bez smaku. wole
zamrozic swieza.
- majerankiem - oraz lebiodka czyli oregano
- papryką ostrą i słodką - tak
- curry - rozne odmiany tak (plus tandoori i tikka masala)
- imbirem - w prochu i swiezy
- czarnym i białym pieprzem (ostatnio mam nawet zielony) - nie
mam zieolego ale ziolowy polski
- cynamonem - cala wywrotke
- jałowcem - koniecznie
- kurkumą - tak, plus troche szafranu..
- zielem angielskim - jak najbardziej. Importuje z Polski
- listkiem laurowym - mam jeszcze resztki z wlasnego drzewa
- oregano - juz bylo
- tymiankiem - susz plus zamrozony swiezy
- koperkiem (na wszelki wypadek) - o tak!! plus nasiona kopru
- mieszanką ziół do sałatek - ...nie :(
- kolendrą - nasionka plus zmielony
- kminkiem - cala wywrotka
- ziołami prwansalskimi - czy ja wiem?
- pieprzem cayenne - jakies resztki sa ukryte gdzies
- estragonem - mrozony
>
dodaje jeszcze:
- galka muszkatol.
- gozdziki
- wanilia w patyku
- cynamon w patyku
- chile w proszku (rozne moce) plus podejrzane puszeczki z tym
smakolykiem, ktorych sie boje otwierac...
- nasiona cebuli/byc moze czarnuszka
- jakas przyprawa arabska
- skorka z cytryny, albo swieza albo mrozona - do deserow
mlecznych, duszonych mies
- mieta- swieza lub zamrozona - do gotowania dodane mlodych
kartofelkow, groszku i inych rzeczy
- gorczyca
- pieprz czarny w calosci
- kumin - nasionka plus w proszku
- musztarda angielska w proszku
- sojowe sosy
- ketchup grzybowy (plynna brazowa rzecz)
- tutejsza mieszanka do piernikow
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|