Data: 2004-06-16 14:30:38
Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 16 Jun 2004 15:13:01 +0100, "eM"
<m...@i...com> wrote:
>
>"Krysia Thompson" wyznala:
>
>> meza mam calkiem tutejszego, a tu w tym kraju przezylam juz ponad
>> pol zycia
>
>Oj, to pieknie! Bede Ciebie pilnie czytac i podpatrywac, jak sobie radzisz z
>tym calym konwertowaniem z cali i uncji, brakiem tytulowego twarogu i stu
>dwudziestu rodzajow polskiej kielbasy, tudziez praniem kuchennych recznikow,
>co nie schn? tygodniami ;-)
>
mnie to lepiej nie sluchac, ja robie wszystko na oko....przy
ciastach to sie musze bardzo pilnowac. uncje, cale etc troche
czasu mi zajely, ale dochodzi sie po paru latach do
wprawy...teraz w sklepie to nie wiem ile to bedzie na oko 10
deko, ALE wiem ile to bedzie quarter pound ;)
twarog, jak juz napisalam zamieniam curd cheese/cream
cheese/cottage cheese, czasem ricotta ale ona troche bez wyrazu
jest
reczniki u mnie schna w mig - na dworze, albo w suszarce
;))))przy srednim gotowaniu zmieniam scierki codziennie, bo ja z
tych co to po sobie obetra rece/noz/etc , po scierce, etc....
>
>eM pocz?tkuj?ca w kuchni i na wyspie, wdzieczna za kazda pomoc
>
w Fenwick's oraz Safeway mozna dostac w sumie ok 10 gatunkow
polskich wedlin (glownie PEK), w Sainsburym sa lepsze polskie
kabanoski (Morliny) niz w ASDA, kapusta kiszona najlepsza w
Sainsburym NIE polska a niemiecka, firmowana zdaje sie przez
Sainsburego, ogorki konserwowe PEK czy Krakus, nie pamietam -
dobre, seler korzeniowy - egzotyczna roslina, drogi jak cholera.
chrzan tylko w sloikach, byle jaki, czasem mozna dostac w
Sainsburym buraki w peczkach, troche botwinki z tego da sie
wykroic, ale malo. koperek - w j/w nabywam. nawet kompot
jagodkowy jest w sklepach.
a ja mieszkam raczej daleko od stolicy, gdzie nawet i bialy ser
wlasnie mozna dostac (przyjaciolka mieszkala tam wiele lat i
wymusila na panu sklepowym import samolotem LOTu bialy ser 3 razy
w tygodniu...)
trys, co jak ten goral, daje sobie rade. ale brak: kiszonych
ogorkow, a jeszcze bardziej malosolnych, zwyczajnej kielbasy,
wedzonej pasztetowej, sloniny, zupek owocowych knura, zurku,
flakow oraz szczawiu
K.T. - starannie opakowana
|